Οικονομικά Χρονικά 183

Η ακρίβεια, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών, με τις διαρκείς ανατιμήσεις να «εκτροχιάζουν» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ο πληθωρισμός μπορεί να έχει κατεβάσει ταχύτητα αλλά η ακρίβεια στα τρόφιμα επιμένει και θα παραμείνει για το υπόλοιπο του 2024 πιέζοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Το φαινόμενο της μεγάλης συγκέντρωσης στην αγορά τροφίμων, αλλά και των ειδών καθημερινής χρήσης για νοικοκυριά, ευνοεί το φαινόμενο του «πληθωρισμού της απληστίας». Το φαινόμενο, κατά το οποίο οι επιχειρήσεις ενσωματώνουν στις τελικές τιμές το σύνολο των αυξήσεων, χωρίς να μειώνουν το ποσοστό κέρδους τους.  Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που εφαρμόζονται  είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα της ακρίβειας για τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά, τα οποία διαθέτουν πλέον το 40% του εισοδήματός τους για τρόφιμα.

Στο τεύχος αυτό των Οικονομικών Χρονικών, επιχειρούμε να δούμε το θέμα των αυξήσεων των τιμών και του “πληθωρισμού της απληστίας”, σε όλες του τις διαστάσεις και να αναδείξουμε λύσεις για την αντιμετώπισή του.

Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας
Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Επιλέξτε εδώ για να διαβάσετε το περιοδικό.