Οικονομικά Χρονικά 174

Στη σκιά της πανδημίας και της μετάλλαξης «Όμικρον»,  η Ελλάδα προετοιμάζεται για μια σκληρή και σύνθετη διαπραγμάτευση σχετικά με την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τους νέους κανόνες για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία,  που επιδιώκει να εφαρμοστούν από το 2023 και μετά.

Με το Σύμφωνο Σταθερότητας να έχει ανασταλεί έως και το τέλος του 2022 λόγω της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να λαμβάνουν μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το  2023 η παρένθεση αυτή θα κλείσει και αναμένεται να ενεργοποιηθούν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες.

Τα «Οικονομικά Χρονικά», στο νέο τεύχος, εξετάζουν το θέμα της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης όπου επισημαίνεται η ανάγκη αλλαγής των δημοσιονομικών κανόνων για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να προσφέρει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης σε σχέση με το προηγούμενο. Το ακριβές σημείο ισορροπίας θα προκύψει από την πολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ κρατών που βιώνουν πολύ διαφορετικές δημοσιονομικές συνθήκες.

Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας

Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Για να διαβάσετε το περιοδικό επιλέξτε εδώ.