Economic Chronicles Issue 162

Ο νόμος 4387/2016, γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου, όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα του ασφαλιστικού αλλά δημιούργησε πολλά προβλήματα και επιβάρυνε υπέρμετρα τους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Επιμένουμε στην άποψή μας ότι το σύνολο των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δε θα πρέπει να ξεπερνά το 50% του καθαρού εισοδήματός τους.

 Τα «Οικονομικά Χρονικά», στο νέο τεύχος βάζουν στο τραπέζι του διαλόγου το θέμα των αλλαγών που απαιτούνται τόσο στη δομή όσο και στα χαρακτηριστικά του ασφαλιστικού συστήματος. Πολιτικοί, ειδικοί και οικονομικοί αναλυτές καταθέτουν τις προτάσεις τους για το ασφαλιστικό της επόμενης ημέρας.

Όλοι συμφωνούν ότι η βιώσιμη πορεία του ασφαλιστικού μας συστήματος και η δυνατότητα διαμόρφωσης ενός αξιοπρεπούς επιπέδου παροχών, δεν εξαρτάται μόνο από το τι θα γίνει με τις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά και τα επόμενα χρόνια. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο και γι’ αυτό η μεταρρύθμιση χρειάζεται χρόνο, αλλά και πολιτική βούληση.

Στο Οικονομικό Επιμελητήριο διαμορφώσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, την οποία έχουμε καταθέσει στα πολιτικά κόμματα. Η πρότασή μας, που παρουσιάζεται στο παρόν τεύχος, στηρίζεται σε ένα σύστημα, που έχει διανεμητικό χαρακτήρα και διευρυμένα χαρακτηριστικά κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως ισχύει στα περισσότερα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.

Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας
Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Μπορείτε να διαβάσετε το περιοδικό ηλεκτρονικά πατώντας εδώ, ή να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας από εδώ.