Economic Chronicles Issue 159

Τα «Οικονομικά Χρονικά» ανοίγουν το φάκελο της αγοράς των ακινήτων, η οποία έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια όχι μόνο λόγω της κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών αλλά και της υψηλής φορολογίας. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι τους τελευταίους μήνες η αγορά έχει αρχίσει κάπως να ζεσταίνεται. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb και η Golden Visa, το πρόγραμμα χορήγησης άδειας διαμονής σε ξένους πολίτες τρίτων χωρών που αγοράζουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ διαμορφώνουν ένα τοπίο στο χάρτη της κτηματαγοράς.

Στα άρθρα που φιλοξενούνται στο νέο τεύχος του περιοδικού καταγράφονται οι εξελίξεις στην αγορά των ακινήτων ενώ προτείνονται λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάκαμψη της αγοράς.

Επίσης η υφυπουργός Οικονομικών, κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου αποκαλύπτει στα «Οικονομικά Χρονικά», ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα προκύψουν με την εφαρμογή ενός νέου πληροφοριακού συστήματος το οποίο δεν θα χρησιμοποιηθεί για μια μόνο φορά αλλά θα προσφέρει συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων. Στο σύστημα αυτό εισάγονται στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (μισθωτήρια), τις συμβολαιογραφικές πράξεις (αγοραπωλησίες) και το τραπεζικό σύστημα (φυσικές εκτιμήσεις ακινήτων). Με την εφαρμογή ενός μαθηματικού τύπου (αλγόριθμου) όλα αυτά τα δεδομένα θα δώσουν τις νέες τιμές ζώνης των ακινήτων.

Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας

Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Μπορείτε να διαβάσετε το περιοδικό ηλεκτρονικά πατώντας εδώ, ή να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας από εδώ.