Economic Chronicles Issue 151

Τον φάκελο «Επενδύσεις» ανοίγουν στο νέο τεύχος τα «Οικονομικά Χρονικά» του Ο.Ε.Ε. παρουσιάζοντας μέσα από τα άρθρα που φιλοξενούνται στις σελίδες του, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν και λειτουργούν αποτρεπτικά σε όσους σκέφτονται να επενδύσουν στη χώρα μας.

Όλοι συμφωνούν ότι απαιτείται ένα νέο σχέδιο, προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί και να αξιοποιήσει σε όφελός της ένα μεταβαλλόμενο ταχύτατα διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, με σημαντικές ανακατατάξεις και ευκαιρίες. Οι επενδύσεις είναι το πεδίο που θα καθορίσει τον ρυθμό επανεκκίνησης της οικονομίας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημ. Μάρδας δίνει έμφαση στην βελτίωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας η οποία μπορεί να προέλθει μέσα από ανασυγκρότηση και υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ειδικότερα μέσα από μακροπρόθεσμη οργάνωση της οικονομικής διπλωματίας.

«Η ελληνική οικονομία πρέπει να πατήσει γκάζι για να ξεκολλήσει από τη λάσπη» υπογραμμίζει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι το 2015 έχει χαρακτηριστεί από ολοκληρωτικό πάγωμα επενδύσεων.

Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Αλέξης Χαρίτσης παρουσιάζει τους νέους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς και θεωρεί ότι η ίδρυση μιας δημόσιας επενδυτικής τράπεζας είναι από τις πλέον απαραίτητες προϋποθέσεις για να υπάρξει νέα μόχλευση και η ελληνική οικονομία να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες του «σχεδίου Γιούνκερ».

Την ανάγκη χάραξης ενός σχεδίου «εθνικής βιομηχανικής πολιτικής» με ορίζοντα το 2020 επισημαίνει η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, αρμόδια για θέματα βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη δίνοντας βάρος στην απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η οποία θα άρει ένα από τα βασικά αντικίνητρα επενδύσεων.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εκτιμά ότι με απαραίτητες προϋποθέσεις την πολιτική σταθερότητα, τη γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα η χώρα μπορεί να προχωρήσει προς το μέλλον με ένα νέο deal, μια καινούργια καθαρή συμφωνία με τον επιχειρηματικό κόσμο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Enterprise Greece Χρήστος Στάικος υποστηρίζει ότι οι κύριοι πυλώνες της νέας στρατηγικής για την προσέλκυση επενδύσεων θα πρέπει να είναι: η επιτάχυνση των σχετικών γραφειοκρατικών διαδικασιών, η δημιουργία ενός σταθερού νομικού και θεσμικού πλαισίου αλλά και η δημιουργία ενός σύγχρονου Κτηματολογίου το οποίο θα αποσαφηνίζει τα θέματα ιδιοκτησίας και χρήσεων γης.

Ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό για την προσέλκυση μαζικών επενδύσεων την ανάδειξη της χώρας μας ως κόμβου στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των μεταφορών.

Μια από τις λύσεις που προτείνει ο καθηγητής Νίκος Χαριτάκης είναι η ενεργοποίηση των ανενεργών και μη παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Για παράδειγμα προτείνει ως αντιστάθμισμα της φορολογίας των αγροτών, το Δημόσιο να διαθέσει δωρεάν προς αξιοποίηση την αναξιοποίητη αγροτική γη.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας εκτιμά ότι η χώρα χρειάζεται ένα «τσουνάμι» επενδύσεων για να εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ενώ παράλληλα δίνει έμφαση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για την ελάφρυνση του χρέους με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου των αποπληρωμών.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το νέο τεύχος του περιοδικού.