ΟΕΕ: Επιβάλλεται άμεσα πανευρωπαϊκή λύση για την ενεργειακή κρίση

Την πρότασή του για την άμεση εφαρμογή πανευρωπαϊκής λύσης για την ενεργειακή κρίση, διατύπωσε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, κατά την παρουσίαση μελέτης του ΟΕΕ. Η μελέτη, που εκπονήθηκε από ομάδα έμπειρων οικονομολόγων, και επιμελήθηκε ο πρώην Υπουργός, Γιάννης Μανιάτης, αναλύει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στην ελληνική οικονομία.

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, «επιβάλλεται άμεσα, χθες, μια ευρωπαϊκή λύση, η οποία θα είναι ολιστική και δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον. Αντίστοιχη λύση είχαμε προτείνει εξ αρχής και στο θέμα της κάλυψης των ζημιών από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και δικαιωθήκαμε.

Η ευρωπαϊκή αυτή λύση πρέπει να έχει δύο άξονες:

  • Ο πρώτος αφορά στην ελάφρυνση του βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
  • Ο δεύτερος αφορά στη διασφάλιση των κανόνων λειτουργίας της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού, ώστε οι μειώσεις των διεθνών τιμών να περνούν άμεσα στη λιανική. Έτσι, θα αποφευχθεί ο κίνδυνος εγκαθίδρυσης πληθωριστικών τιμών και αντίληψης – δηλαδή λιανικών τιμών υψηλότερων από αυτές, που αντιστοιχούν στην πορεία των διεθνών».

Πρόκειται για μελέτη, που καταγράφει τα δεδομένα στην αγορά ενέργειας, τις επιπτώσεις της ανόδου των τιμών στην ελληνική και άλλες οικονομίες, και προτείνει λύσεις, μέσω συγκεκριμένων προτάσεων.

Κατά την παρουσίαση, ο κ. Μανιάτης είπε ότι «της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχαν προηγηθεί τραγικά λάθη σε επίπεδο ΕΕ, όπως η μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια.

Η Ελλάδα είναι ασφαλής σήμερα, διότι έκανε σωστό σχεδιασμό πριν από 10 χρόνια και τώρα βρίσκεται σε καλή θέση. Επιπλέον, η Ελλάδα δεν είναι πολύ πίσω σε ό,τι αφορά την παραγωγή ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι η έκτη χώρα με την καλύτερη πρόοδο».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Νίκος Βέττας, τόνισε ότι «είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς πώς θα βρεθεί λύση σε αυτό, που συμβαίνει στην Ουκρανία. Άρα, θα πρέπει να λειτουργούμε υπό την υπόθεση εργασίας ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτές τις συνθήκες. Αν η ελληνική οικονομία δεν μπορέσει την επόμενη δεκαετία να έχει ρυθμό ανάπτυξης 3%, τότε θα έχει σημαντικό πρόβλημα».

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νικόλαος Φαραντούρης, είπε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού. Δεν υπάρχει ιδανικός τρόπος λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη, που δεν τον αγγίζουμε και δεν τον αλλάζουμε. Το πρώτο ταμπού είναι ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και επειδή δεν υπάρχουν ταμπού στην ενέργεια και την πολιτική της, θα πρέπει να σταθμίσουμε κάθε φορά τι ταιριάζει στο προφίλ μας και το ενεργειακό μας μείγμα».

Το πλήρες κείμενο της μελέτης είναι διαθέσιμο ΕΔΩ.