Οικονομικά Χρονικά 173

Την ώρα που η οικονομία επανέρχεται στην κανονικότητα και εισέρχεται σε έναν ανοδικό κύκλο  ανάπτυξης, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχοντας «χτυπηθεί» από την κρίση της πανδημίας προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα για την επιβίωση και την ανάπτυξή τους. Οι κρατικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης που εφαρμόστηκαν την περίοδο της πανδημίας, επέτρεψαν στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να παραμείνουν «ζωντανές».

Ωστόσο, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας. Η έλλειψη ρευστότητας παραμένει νούμερο ένα ζητούμενο για τις ΜμΕ για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Ένα μεγάλο ποσοστό μικρών επιχειρήσεων εκφράζει φόβους για ενδεχόμενη διακοπή δραστηριότητας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα «Οικονομικά Χρονικά», στο νέο τεύχος,  παρουσιάζουν τις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις την επόμενη μέρα της πανδημίας αλλά και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για χρηματοδότηση και ενίσχυση της ρευστότητάς τους μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων. Άλλωστε, η μεγάλη πρόκληση για την ελληνική οικονομία την επόμενη πενταετία, θεωρείται ότι είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, η αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας

Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Για να διαβάσετε το περιοδικό επιλέξτε εδώ.