Οικονομικά Χρονικά 170

Με την πανδημία του κορωνοϊού να συνεχίζει να πλήττει την Οικονομία, η αξιοποίηση των κονδυλίων ύψους 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα. Ένα στοίχημα, που δεν πρέπει να χαθεί, καθώς μέσω των κονδυλίων δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθεί η κρίση ως ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό, την «Πράσινη» μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής Οικονομίας και να υιοθετηθεί ένα βιώσιμο και εξωστρεφές πρότυπο Οικονομικής ανάπτυξης.

Η πλήρης, έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση του επιπέδου του πραγματικού ΑΕΠ πάνω από 2% κατά μέσο όρο ετησίως την περίοδο 2021 – 2026, οδηγώντας σε αύξηση της παραγωγής και σε υψηλότερη ανάπτυξη για όλη την επόμενη δεκαετία.

Τα «Οικονομικά Χρονικά» ανοίγουν το «φάκελο» του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αποτελεί την καλύτερη δυνατή αφορμή, ώστε να χτίσουμε τα θεμέλια για το νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο έχει ανάγκη η χώρα.

Ένα παραγωγικό μοντέλο, για το οποίο, στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, μιλούσαμε καθ΄ όλη τη διάρκεια της κρίσης χρέους. Ένα παραγωγικό μοντέλο, που δεν θα περιμένει τα κρατικά χρήματα για να αναπτυχθεί, αλλά θα βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας

Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Για να διαβάσετε το περιοδικό πατήστε εδώ.