ΟΕΕ: Να ανακοινωθεί άμεσα παράταση για τις δηλώσεις έως τις 29 Σεπτεμβρίου

Την παράταση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 29 Σεπτεμβρίου προτείνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με επιστολή του Προέδρου του, Κωνσταντίνου Κόλλια, στον Υπουργό και Υφυπουργό Οικονομικών και στον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Η παράταση αυτή κρίνεται επιβεβλημένη και αναγκαία, δεδομένου ότι οι λογιστές – φοροτεχνικοί εργάζονται πέραν των ανθρώπινων ορίων, για ν’ ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Στην επιστολή τονίζεται ότι η παράταση, που έχει ήδη δοθεί μέχρι τις 29 Ιουλίου, εξακολουθεί να καθιστά ανέφικτο το έργο των λογιστών – φοροτεχνικών, διότι:

Πρώτον, το TaxisNet υπολειτουργεί συστηματικά και σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις.

Δεύτερον, είναι συνεχής και αυξανόμενη η υποχρέωση των λογιστών – φοροτεχνικών να καταχωρούν στοιχεία σε πλήθος εφαρμογών.

Τρίτον, η μη νομοθέτηση μέχρι σήμερα της μείωσης του ποσοστού της προκαταβολής φόρου που έχει ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό, έχει δημιουργήσει μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς οι φορολογούμενοι περιμένουν τη διάταξη για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους.

Τέταρτον, μέσα σε δώδεκα ημέρες, εκ των οποίων οι οκτώ μόνο είναι εργάσιμες, πρέπει να υποβληθούν περίπου δύο εκατομμύρια δηλώσεις, γεγονός αδύνατο με τις υπάρχουσες συνθήκες.

Πέμπτον, για τα ανείσπρακτα εισοδήματα από ακίνητα, δεν μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες μη δήλωσής τους γιατί εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις.

Έκτον, εκκρεμεί ακόμη η εκκαθάριση του ΕΦΚΑ γεγονός που δυσκολεύει τον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων.

Έβδομον, ακόμη δεν έχει αναρτηθεί το αρχείο των βεβαιώσεων αποδοχών ασθενείας 2019.

Όγδοον, εκκρεμούν ακόμη εκκαθαρίσεις φορέων, όπως του ΕΟΠΠΥ (clawback).

Ένατον, οι διορθώσεις των αποκλίσεων στα στοιχεία προμηθευτών των ΜΥΦ έτους 2019 στις 28 Ιουλίου του 2020 δημιουργούν την ανάγκη πρόσθετων τροποποιητικών δηλώσεων.

Δέκατον, η συγχώνευση των ΔΟΥ μετέθεσε την ημερομηνία κατάθεσης σημαντικού αριθμού φορολογικών δηλώσεων.

Το ΟΕΕ προτείνει ταυτόχρονα την άμεση ανακοίνωση της παράτασης μέχρι 29 Σεπτεμβρίου, με ανάλογη προσαρμογή πληρωμής της πρώτης δόσης και διατήρηση της έκπτωσης για εφάπαξ καταβολή του φόρου ως εξής:

Υποβολή μέχρι 30 Ιουλίου: Πληρωμή δόσης μέχρι 31 Ιουλίου.

Υποβολή μέχρι 30 Αυγούστου: Πληρωμή δόσης μέχρι 31 Αυγούστου.

Υποβολή μέχρι 29 Σεπτεμβρίου: Πληρωμή δόσης μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της επιστολής (πατήστε εδώ).