OEE: Οι μικροχρηματοδοτήσεις θα συμβάλλουν στη βιωσιμότητα χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων

Τη θετική του άποψη για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις», εκφράζει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας. Όπως αναφέρει, “με το νέο προτεινόμενο πλαίσιο, θα μπορούν πλέον να λάβουν χρηματοδότηση όσοι, λόγω των συνθηκών, ήταν ουσιαστικά αποκλεισμένοι από την τραπεζική χρηματοδότηση, όπως οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι νέοι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλα φυσικά πρόσωπα”.

Το ΟΕΕ επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντική η αδειοδότηση των φορέων χρηματοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδος και η τήρηση του νόμου από αυτούς, γιατί πρέπει να υπάρχει αυστηρή εποπτεία και έλεγχος και στην αδειοδότηση και στην λειτουργία τους.

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, “Είναι βέβαιο ότι οι μικροχρηματοδοτήσεις θα συμβάλουν στην βιωσιμότητα χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων με δάνεια έως του ποσού των 25 χιλιάδων ευρώ, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, δηλαδή προσημειώσεις ακινήτων. Σημαντική, θεωρούμε ότι είναι η χρηματοδότηση σε φυσικά πρόσωπα για κάλυψη δαπανών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την εκπαίδευση (μετεκπαίδευση ή σχέση μαθητείας)”.

Το ΟΕΕ προτείνει ακόμα:

Να καθοριστεί ένα ανώτατο εύλογο όριο επιτοκίου, αφού οι χρηματοδοτήσεις απευθύνονται σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν έχουν πρόσβαση στα πιστωτικά ιδρύματα, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που το εισόδημά τους βρίσκεται κάτω του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος.

Να εξεταστεί η δυνατότητα επιχορήγησης του ΟΕΕ από το ΠΔΕ, ώστε να συμπεριληφθεί ως φορέας χρηματοδότησης για τα μέλη του, τους οικονομολόγους και λογιστές – φοροτεχνικούς και συγκεκριμένα για:

► επιχειρηματικές μικροχρηματοδοτήσεις:

α) για τη σύσταση πολύ μικρών οντοτήτων,

β) για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους.

► προσωπικές μικροχρηματοδοτήσεις:

α) για την κάλυψη δαπανών σχετιζόμενων άμεσα ή έμμεσα με την εκπαίδευση ή μετεκπαίδευσή τους ή σχέση μαθητείας,

β) για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Επιπλέον, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος χαρακτηρίζει σημαντικές και τις διατάξεις του νομοσχεδίου σχετικά με:

Την επέκταση και για φέτος της απαλλαγής των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α..

Την επέκταση του ευεργετήματος της έκπτωσης ποσοστού 25% σε εμπρόθεσμα καταβαλλόμενες δόσεις βεβαιωμένων οφειλών για τον Ιούνιο.

Τα οφέλη της επέκτασης της Λογιστικής Τυποποίησης στην Κεντρική Διοίκηση, δηλαδή στα Υπουργεία, ως μέσο καταπολέμησης της διαφθοράς του Δημοσίου, της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, του πλήρους ελέγχου των διαθεσίμων του. Με την εφαρμογή της Λογιστικής Τυποποίησης στην Κεντρική Διοίκηση θα επιτευχθεί η συγκέντρωση στοιχείων για εξαγωγή ύψιστης σημασίας κλαδικών δεικτών, χρήσιμων για τη λήψη μέτρων οικονομικής πολιτικής αλλά και άσκησης αποτελεσματικών ελέγχων.