Πρόεδρος ΟΕΕ: Μονόδρομος η έκδοση κορονο-ομολόγου

Η κρίση, που βιώνει η παγκόσμια – κατά συνέπεια και η ευρωπαϊκή – οικονομία, είναι πρωτόγνωρη.
Η κατακόρυφη μείωση του τζίρου όλων των επιχειρήσεων τις οδηγεί σε σημαντική απώλεια ρευστότητας έως και σε διακοπή της λειτουργίας τους.

Αποτέλεσμα;
Η απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών, αν δεν είναι ήδη σε εξέλιξη.
Αυτό, που πρέπει να επιδιώξουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, είναι ο περιορισμός της ύφεσης, η οποία προκαλείται από τα αναγκαία και αυτονόητα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι είναι πραγματικά ενωμένη απέναντι σε αυτό που ονομάζεται «αόρατος εχθρός».
Το πρώτο βήμα έγινε με τη νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση.
Το δεύτερο βήμα είναι η έκδοση κορονο-ομολόγου. Πρόκειται για κίνηση, που είναι μονόδρομος, δεδομένου ότι έχει διπλό όφελος:
Πρώτον, θα παράσχει στις χώρες – μέλη την απαραίτητη επιπλέον ρευστότητα, τόσο για να αντιμετωπίσουν τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του κορονοϊού, όσο και για να είναι έτοιμες οι οικονομίες τους να λειτουργήσουν αποτελεσματικά την επόμενη μέρα της κρίσης.
Δεύτερον, θα στείλει σήμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης στις αγορές, ώστε οι διαχειριστές να τοποθετήσουν κεφάλαια σε αυτή την επένδυση.
Το πράσινο φως από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το ευρω-ομόλογο θα αποτελέσει στην ουσία αμετάκλητη απόφαση περιφρούρησης του ευρώ και χρηματοδότησης αναπτυξιακών προγραμμάτων.