Οικονομικά Χρονικά Τεύχος 164

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τα «Οικονομικά Χρονικά» στο νέο τεύχος ασχολούνται με το θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης.

Οι ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα, θα αποτελέσουν ορόσημο για τη συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία την τελευταία πενταετία έχει έρθει αντιμέτωπη με σωρεία προβλημάτων (οικονομική κρίση, αυξημένες προσφυγικές ροές, άνοδος ακροδεξιών κομμάτων, Brexit). Οι φετινές ευρωεκλογές αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επαναφέρουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δρόμο της δημιουργίας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας, με όρους όμως, όχι αυστηρής και εμμονικής λιτότητας, ούτε και αλόγιστων παροχών.

Από τις πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών είναι και οι αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς η ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης είναι μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Κάθε περιφέρεια διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αδυναμίες αλλά και πλεονεκτήματα. Πάνω σε αυτή τη βάση, απαιτείται ο σχεδιασμός στοχευμένων, αλλά και ευρύτερων πολιτικών, οι οποίες θα επιτρέψουν την απελευθέρωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής περιφέρειας.

Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας
Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

Για να διαβάσετε το περιοδικό, πατήστε εδώ.