Πρόεδρος ΟΕΕ: Όλοι στο ίδιο τραπέζι για να φέρουμε επενδύσεις στη χώρα

Στην πρόσκληση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη, ώστε η κοινωνία να καταστεί συμμέτοχος στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, ανταποκρίθηκε άμεσα ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας. Μιλώντας στο 3o Delphi Economic Forum, o κ. Κόλλιας τόνισε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος δηλώνει πρόθυμο να συμβάλλει ουσιαστικά και απολύτως ενεργά στη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, “Δεν έχει κανένα νόημα να μεμψιμοιρούμε διαρκώς και να θεωρούμε ως δεδομένες και μη αντιμετωπίσιμες τις στρεβλώσεις, που επικρατούν στην ελληνική οικονομία, εμποδίζοντας τις υφιστάμενες προσπάθειες επένδυσης, αλλά και αποτρέποντας τα όποια επενδυτικά σχέδια βρίσκονται στα σκαριά για τη χώρα μας.

Αντίθετα, οφείλουμε να κάτσουμε όλοι μαζί, κόμματα και εκπρόσωποι των επιστημόνων, των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών, ώστε να βρούμε άμεσα λύσεις σε όλα αυτά και να δημιουργήσουμε εκείνες τις δομές, που όχι απλά δεν θα αποτρέπουν, αλλά θα προσελκύουν επενδύσεις στη χώρα”.

Αναφέρθηκε ακόμα στις μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν, ανεξαρτήτως μνημονίων και εποπτείας:

“Σταθερό φορολογικό σύστημα με χαμηλότερους συντελεστές, επιτάχυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, μείωση της γραφειοκρατίας, επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Είναι μερικά από τα τετριμμένα δυστυχώς, τα οποία όμως έχει τόση ανάγκη η οικονομία για να απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις της και να φέρει δουλειές στον τόπο”.

Ο κ. Κόλλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις τράπεζες, χαρακτηρίζοντας παραπάνω από επείγουσα την επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων, “με στόχευση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας, και διαπραγμάτευση με το δανειολήπτη για εξαγορά του δανείου του στην ίδια τιμή, που προσφέρει το fund”.