Οικονομικά Χρονικά Τεύχος 154: Οι Προοπτικές στο Λιανεμπόριο

Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα τα τελευταία χρόνια. Η πτώση της κατανάλωσης και η κρίση οδήγησαν σε κλείσιμο μικρότερες αλλά και μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις ενώ πολλές επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Έτσι,η αναδιάρθρωση κρίνεται απαραίτητη για το λιανεμπόριο στην Ελλάδα όπως επίσης υποχρεωτική καθίσταται και η ανεύρεση ενός νέου προτύπου δομών και λειτουργίας.

Το νέο τεύχος του περιοδικού «Οικονομικά Χρονικά» του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, επικεντρώνεται στις προοπτικές και προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο κλάδος του λιανικού εμπορίου.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Α. Παπαδεράκης, αναφέρει ότι οι βασικότερες αλλαγές της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας των εγχώριων επιχειρήσεων του κλάδου, ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικές, θα μπορούσε να είναι η δημιουργία από τις δυναμικές επιχειρήσεις, αλυσίδων αξίας με συμμετοχή και ωφέλεια όλων των εγχώριων επιχειρήσεων, η ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ των εμπορικών επιχειρήσεων, η ανάπτυξη εξειδικευμένων καταστημάτων και η υιοθέτηση σύγχρονων μέσων πώλησης.

Σύμφωνα με την βουλευτή, υπεύθυνη του τομέα Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ, ΆνναΜισέλ Ασημακοπούλου, ο επονομαζόμενος «κορμός» του παραγωγικού δυναμικού της χώρας μας, πρέπει να εστιάσει, πλέον, με επιμονή στην αφομοίωση νέων, αποτελεσματικότερων διοικητικών μεθοδολογιών, νέων τεχνολογικών δεδομένων και νέων στρατηγικών εργαλείων και κατευθύνσεων.

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Μπάλτας, θεωρεί ότι στον κλάδο του λιανεμπορίου, το Α και το Ω της εμπορικής επιτυχίας είναι η κατανόηση της συμπεριφοράς του καταναλωτή και η προσαρμογή της εμπορικής στρατηγικής στις διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες και προτιμήσεις των πελατών.

Ο Αντ. Μαρκής, πρόεδρος ΣΕΛΠΕ, υποστηρίζει ότι η ελληνική αγορά δεν χρειάζεται παρεμβάσεις από εξωγενείς παράγοντες αλλά απαιτεί μόνο την ησυχία της και τον κατάλληλο χρόνο να ενσωματώσει οποιαδήποτε παρέμβαση της πολιτείας στο δομικό ιστό της.

Από την πλευρά του ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Νικ. Ηρειώτης, σημειώνει ότι η ενίσχυση της κατανάλωσης αποτελεί βασικό παράγοντα για να οδηγηθεί η οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης και στα μέτρα ενίσχυσης της κατανάλωσης περιλαμβάνεται η σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε αναλυτικά το τεύχος.