Δήλωση Προέδρου ΟΕΕ για ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει χαρακτήρα δημευτικό για τα εισοδήματα των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών και ουσιαστικά τους οδηγεί σε παύση εργασιών.

Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση προκλητικά δημιουργεί ελεύθερους επαγγελματίες τριών ταχυτήτων!

Μερικοί νέοι επιστήμονες θα έχουν εκπτώσεις, μερικοί άνω τις πενταετίας θα έχουν άλλες εκπτώσεις και μερικοί τίποτα.

Τους διαχωρίζει σε πατρικίους, πληβείους και είλωτες.

Ξεχωρίζει τους εκλεκτούς και για τους υπόλοιπους δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, επιταχύνοντας τα λουκέτα.

Φτάνει, δε, στο σημείο να χρεώνει ως οφειλή την έκπτωση, που κάνει στους νέους ασφαλισμένους.

Και ζητά από τους ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν και έμμισθη συνεργασία, να πληρώνουν δύο ταμεία.

Είναι βέβαιο ότι, σε ένα χρόνο, θα συζητούμε πάλι για το πώς θα κλείσει η τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς μέτρα, όπως αυτό, μόνο το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα δε φέρνουν.

Κι αυτό, γιατί και οι συνεπείς δε θα μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, και θα αυξηθεί κατακόρυφα το κίνητρο για εισφοροδιαφυγή, αλλά και φοροδιαφυγή.

Παράλληλα, η αύξηση κατά 50% του φόρου στα μερίσματα αποτελεί το πλέον ισχυρό αντικίνητρο για επενδύσεις, αυξάνοντας τη συνολική φορολόγηση των επιχειρήσεων στο 40%!

Η κυβέρνηση οφείλει – έστω και την ύστατη στιγμή – να εγκαταλείψει τις ιδεολογικές εμμονές της και να προχωρήσει σε παρεμβάσεις, οι οποίες θα άρουν την ασφυξία σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και νοικοκυριά, και θα φέρουν – στο τέλος της ημέρας – επενδύσεις και θέσεις εργασίας, δηλαδή περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Οι οικονομολόγοι και οι λογιστές – φοροτεχνικοί παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά την αποχή από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ο αγώνας μας συνεχίζεται και είναι αγώνας επιβίωσης.