Οικονομικά Χρονικά Τεύχος 152: Τραπεζικό σύστημα, μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται μπροστά σε μια σειρά προκλήσεων όπως η αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η επιστροφή των καταθέσεων και η εκ νέου χρηματοδότηση της οικονομίας.

Στο νέο τεύχος τα «Οικονομικά Χρονικά», το περιοδικό του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, παρουσιάζουν, μέσα από σειρά σημαντικών άρθρων που φιλοξενούν, τις προκλήσεις και προοπτικές του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, προϋπόθεση για να μπορούν οι τράπεζες να ασκούν το διαμεσολαβητικό τους ρόλο και να χρηματοδοτούν την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. Ο κ. Δραγασάκης εκτιμά ότι η μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων θα πάρει χρόνο και η αποκατάσταση της δυνατότητας των τραπεζών να δανειοδοτούν την οικονομία θα γίνει σταδιακά.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Θεόδωρος Μητράκος, αναφέρει ότι η αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χωρίς προκαταλήψεις και υπερβολές ως προς τα εργαλεία που πρόκειται να αξιοποιηθούν, είναι βέβαιο ότι μπορεί να απελευθερώσει το επόμενο διάστημα πολύτιμους πόρους που θα κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομία.

Για τον πρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Γιώργο Μιχελή, οι τράπεζες οφείλουν να επιδιώξουν τη διαχείριση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, με στόχο την αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων, την ενθάρρυνση νέων καινοτόμων δραστηριοτήτων και τη στήριξη στρατηγικών κλάδων της οικονομίας.

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πλούταρχος Σακελλάρης, υποστηρίζει ότι η προσπάθεια των τραπεζών θα πρέπει να εστιασθεί κατά προτεραιότητα στη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων και η διαχείρισή τους θα πρέπει να γίνει με ανάλυση και κατηγοριοποίησή τους σε αυτά που είναι βιώσιμα, μέσα από αναδιάρθρωση και πιθανώς μερική διαγραφή και σε αυτά που δεν είναι, ώστε να προχωρήσει η διαγραφή με ανάκτηση οποιουδήποτε ενεχύρου αντιστοιχεί στο δάνειο.

Τέλος, ανώτερα τραπεζικά στελέχη θεωρούν ότι βασικές προϋποθέσεις για να αλλάξουν δραστικά οι δυνατότητες των τραπεζών για χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και της οικονομίας είναι η επικράτηση συνθηκών πολιτικής σταθερότητας, η μείωση του αριθμού και του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων.

Μπορείτε να διαβάσετε και να κατεβάσετε το περιοδικό κάνοντας κλικ εδώ.