Συνάντηση ΟΕΕ με οικονομολόγους βουλευτές για το ασφαλιστικό

Την πλήρη στήριξή τους στις προσπάθειες που κάνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος εναντίον της δημιουργίας ελευθέρων επαγγελματιών δύο ταχυτήτων στον τομέα της ασφάλισης εξέφρασαν οικονομολόγοι βουλευτές από όλα τα κόμματα της Βουλής κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με την Κεντρική Διοίκηση του ΟΕΕ.

Οι βουλευτές ενημερώθηκαν τόσο για τον εξοντωτικό χαρακτήρα των προωθούμενων μεταβολών, οι οποίες οδηγούν σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους, όσο και για τον αποκλεισμό των οικονομολόγων από τη σχεδιαζόμενη έκπτωση για τα πρώτα τρία χρόνια εφαρμογής του νόμου.

Ο Γεράσιμος Μπαλαούρας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλία για μέτρα σε βάθος χρόνου για το ασφαλιστικό. Τέλος, δήλωσε πως πρέπει να διεκδικηθεί η ισότιμη μεταχείριση των ελεύθερων επαγγελματιών και να μελετηθούν περαιτέρω τα ζητήματα των αδικιών.

Ο Γιάννης Βρούτσης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι ο διάλογος στη χώρα μας αναφορικά με το ασφαλιστικό πρέπει να γίνει και με στοιχεία ασφαλιστικών συστημάτων άλλων χωρών και πρόσθεσε ότι είναι άκρως αντίθετος τόσο με την φιλοσοφία των προωθούμενων αλλαγών όσο με και με το προωθούμενο σύστημα εισφορών τις οποίες και χαρακτήρισε εξοντωτικές. Θεώρησε δε αυτονόητη την ίση μεταχείριση όλων των κλάδων.

Ο Γιάννης Κουτσούκος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε μείζον ζήτημα την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την προτεινόμενη νέα δομή που προβλέπει ένα ταμείο για όλους. Ενώ, εξέφρασε και την αντίθεσή του με την ανατροπή των ποσοστών αναπλήρωσης και την δημιουργία δύο ταχυτήτων επιστημόνων.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του Κ.Κ.Ε., έκανε λόγο για βίαιο εκτόπισμα των ελεύθερων επαγγελματιών από την αγορά εργασίας με μείωση των συντάξεων, αύξηση των εισφορών και της ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των παροχών.

Ο Χάρης Θεοχάρης,βουλευτής του Ποταμιού, τόνισε πως χρειάζεται ένα νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό το οποίο θα έχει βάθος χρόνου (10-20 χρόνια) και δεν θα ανανεώνεται κάθε 2,5 χρόνια. Πρόσθεσε πως όσο ο διάλογος γίνεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης, δεν θα υπάρχουν μεταρρυθμίσεις. Κλείνοντας, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη δικαιοσύνη μεταξύ των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ο Δημήτρης Καμμένος, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δήλωσε πως το λάθος που έχει γίνει είναι ότι οι εισφορές καλύπτουν μόνο τις τωρινές συντάξεις, αντί να καλύπτουν και σε βάθος 5 χρόνων και πάνω. Κλείνοντας, τάχθηκε κατά των διακρίσεων των ελεύθερων επαγγελματιών σε οποιονδήποτε τομέα της οικονομίας.

Ο Μάριος Γεωργιάδης, βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, τόνισε πως η Κυβέρνηση κάνει διαχωρισμό των κλάδων και έτσι υπάρχουν ασφαλισμένοι δύο ταχυτήτων και πρότεινε τον ίδιο υπολογισμό εισφορών των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών.