Δήλωση του Προέδρου του ΟΕΕ για τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού

Με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

Το σχέδιο των 20 μηνών για την έξοδο από την κρίση, που περιέγραψε σε πολύ γενικές γραμμές ο πρωθυπουργός, είναι το πρώτο πλάνο, το οποίο έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιστρέψουμε στην ουσία στις αγορές και θα βγούμε από τα μνημόνια.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι 20 αυτοί μήνες είναι πολύ μεγάλο διάστημα, με βάση τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

Μετά από πεντέμισι χρόνια σκληρής λιτότητας, βαρέων φόρων και μείωσης των εισοδημάτων, που έχουν βιώσει, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καλούνται – βάσει του προσχεδίου του προϋπολογισμού – να επωμιστούν μέτρα επιπλέον 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η συνεχιζόμενη ύφεση φέτος και το 2016, αλλά και η επιστροφή σε αύξηση της ανεργίας, αναμένεται να ενισχύσουν την ασφυξία στην αγορά, καθιστώντας αμφίβολη την είσπραξη αυτών των επιπλέον φόρων από τους εξαντλημένους φοροδοτικά Έλληνες φορολογούμενους.

Η οικονομία δεν έχει περιθώρια αντοχής για ενάμισι και πλέον χρόνο.

Η – απαραίτητη – ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέχρι το τέλος του 2015 μπορεί να αποτελέσει – μαζί με τη σύναψη συμφωνιών για προσέλκυση επενδύσεων – την απαρχή για να βελτιωθεί άμεσα το κλίμα εντός και εκτός συνόρων για τη χώρα και να εκκινήσουν και να ολοκληρωθούν ταχύτερα οι δέουσες κινήσεις για την έξοδο από την κρίση.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, στο πλαίσιο και του θεσμικού του ρόλου ως οικονομικός σύμβουλος της Πολιτείας, είναι πάντα στη διάθεση της κυβέρνησης για να συνεισφέρει με τις θέσεις και προτάσεις του για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.