Οικονομικά Χρονικά: Φορολογική Μεταρρύθμιση, εργαλείο ανάπτυξης & καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των πιστωτών για τις ανατροπές στο φορολογικό σύστημα που προβλέπονται στο νέο Μνημόνιο, το περιοδικό του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας «Οικονομικά Χρονικά» ανοίγει το φάκελο της «Φορολογικής Μεταρρύθμισης».

Στο νέο τεύχος φιλοξενούνται οι απόψεις και προτάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, καθηγητών και ανθρώπων που είναι ειδικοί σε θέματα φορολογίας. Όλοι συμφωνούν ότι απαιτείται ένα νέο σχέδιο φορολογικών μεταρρυθμίσεων και κατευθύνσεων καθώς η χώρα θα πρέπει να αποκτήσει ένα κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα το οποίο θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα για να γίνει εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προτείνει τη δημιουργία μόνιμου θεσμοθετημένου και οργανωμένου φορέα κοινωνικού διαλόγου που θα επιτρέπει την ουσιαστική συζήτηση, την επεξεργασία προτάσεων και την κατάθεσή τους στην πολιτεία. Προτάσεις που θα δεσμεύουν και την πολιτεία και αυτούς που τις καταθέτουν.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος δίνει έμφαση στην αναδιανεμητική λειτουργία του φορολογικού συστήματος που επιτυγχάνεται με την προοδευτική κλίμακα στη φορολογία εισοδήματος, την αλλαγή σχέσης έμμεσης με άμεση φορολογία και τη θέσπιση ενός αποδεκτού φόρου περιουσίας.

Ο Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής του Κινήματος «Ποτάμι» και πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με μέσα προληπτικά και όχι κατασταλτικά, όπως η εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και τιμολόγησης, η απλοποίηση των φορολογικών συντελεστών, η ολοκλήρωση του περιουσιολογίου.

Ο πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και πρώην Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος θεωρεί ότι η αλλαγή νοοτροπίας είναι η πλέον βασική αλλαγή που πρέπει να υιοθετήσουν όλοι οι φορολογούμενοι και πρέπει πλέον στη χώρα μας, όσοι έχουν το ίδιο εισόδημα, να πληρώνουν τους ίδιους φόρους.

Ο Ιωάννης Σώρρος, αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς εκτιμά ότι η φορολογική μεταρρύθμιση μπορεί να επιτευχθεί κυρίως μέσα από τη δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής / φοροεισπρακτικής αρχής, επαρκή στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών με εξειδικευμένα και πιστοποιημένα στελέχη, επιβράβευση τιμίων φορολογουμένων με παροχή κινήτρων και αυστηρή τήρηση απλών ξεκάθαρων και κατανοητών κανόνων.

Ο Γιώργος Πιτσιλής δικηγόρος και φορολογικός σύμβουλος επισημαίνει ότι ένα φορολογικό σύστημα είναι καταδικασμένο να αποτύχει αν δεν υπηρετεί τις αρχές της ισότητας και της φορολογικής δικαιοσύνης προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα καταστεί μοχλός ανάπτυξης και όχι τροχοπέδη για την οικονομία μας.

Ο Ηλίας Αργυρός, πρώην Γεν. Διευθυντής Υπουργείου Οικονομικών θεωρεί ότι μέλημα του οικονομικού επιτελείου πρέπει να είναι ο περιορισμός και η περιστολή της φοροδιαφυγής, γιατί αποτελεί σοβαρότατο κοινωνικό αδίκημα και με τη στέρηση των αναγκαίων πόρων και τη μη υλοποίηση των προϋπολογισμών αδυνατεί η πολιτεία να εκπληρώνει την αποστολή της στους κοινωνικούς και οικονομικούς της σκοπούς.

Τα μέλη του Ο.Ε.Ε, Χρήστος Γιαννόπουλος, Παντελής Δασκαλάκης και Γιώργος Μπάτσος στο άρθρο τους επισημαίνουν την ανάγκη να καθοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότεροι συντελεστές φορολόγησης ώστε να αποδυναμωθεί η τάση για φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή.

Ο φοροτεχνικός σύμβουλος Ευάγγελος Αμπελιώτης αναφέρεται στα προβλήματα του φορολογικού ελέγχου και προτείνει να επανέλθει ο συμβιβασμός με σημαντική μείωση των πρόσθετων φόρων αλλά και η περαίωση για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Χρήστος Αγγελόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της Κ.Ε. του ΚΚΕ προτείνει την καθιέρωση ενός γενναίου αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ καθώς και του ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το αγροτικό πετρέλαιο.

Δείτε το νέο τεύχος του περιοδικού εδώ.