“Ένα Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία”


Συνέδριο

“Ένα Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία”

Το νέο μοντέλο ανάπτυξης, που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικoνομία, ειδικά στην περίοδο μετά τη συμφωνία, βρέθηκε στο επίκεντρο των τοποθετήσεων ξένων και Ελλήνων ομιλητών, κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου, που συνδιοργάνωσαν το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, και τρία τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, το Καποδιστριακό, το Δημοκρίτειο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Μόνο αν η συμφωνία είναι αξιόπιστη και πλήρης, θα μπορέσει η οικονομία της χώρας μας να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Αλλιώς, θα συνεχιστεί η αβεβαιότητα, δήλωσε ο καθηγητής και κορυφαίο στέλεχος του ινστιτούτου Brugel, Zsolt Darvas.

Ο κ. Darvas σημείωσε ακόμα ότι αν η Ελλάδα καλύψει το ένα τρίτο της απόστασης, που τη χωρίζει από τις τρεις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στους δείκτες μεταρρυθμίσεων, τότε το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες την ερχόμενη πενταετία και κατά 18 μέσα σε 20 χρόνια.

«Με την επίτευξη συμφωνίας», εκτίμησε ο κ. Darvas, «η οικονομία θα πάψει να σέρνεται και θα μπορέσουμε να είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη τριετία».

Υποστήριξε ακόμα ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα είναι πολύ αυξημένες οι πιθανότητες η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά 10%, την αύξηση της ανεργίας και τη λήψη μέτρων για δημοσιονομική προσαρμογή.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Hasan Iftekhar, από το Finance Fordham University’s Schools of Business, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πρωταγωνιστήσει, μόνο αν αναλάβει ουσιαστική δράση, με συνεπακόλουθα θετικά αποτελέσματα σε μακροοικονομικό επίπεδο. Για να γίνει αυτό, υποστήριξε ότι πρέπει να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις, με μέτρα όπως φορολογικά κίνητρα και εγγυήσεις δανείων.

Τρεις είναι οι βασικές κατευθύνσεις, στις οποίες πρέπει να κινηθεί η ελληνική οικονομία, ώστε να βγει τάχιστα και αποτελεσματικά από την κρίση, σύμφωνα με τον καθηγητή, Paolo Manasse, από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια :

– Να απελευθερωθούν άμεσα οι αγορές προϊόντων. Όπως είπε η μεγάλη πτώση στους μισθούς δεν συνοδεύτηκε από μείωση των τιμών των προϊόντων.

– Να αρθούν οι πιστωτικοί περιορισμοί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

– Να μη γίνουν τώρα μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις καθώς υπήρξε μεγάλη μείωση των συντάξεων και των μισθών τα προηγούμενα χρόνια.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, αναφέρθηκε στην «πρώτη οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται την τελευταία πενταετία, με το σημερινό συνέδριο, καταγραφής και αναζήτησης των αναπτυξιακών προοπτικών για τη χώρα», κάνοντας λόγο για την ανάγκη εκπόνησης εθνικού σχεδίου, «που θα οδηγήσει σε δημοσιονομική εξισορρόπηση και σε ανάπτυξη τη χώρα». Πρόσθεσε ακόμα ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των εξαγωγών, ενώ τόνισε πως «το κράτος πρέπει να μεταλλαχθεί. Πρώτον, από παραγωγό σε ρυθμιστή και, δεύτερον, από απλό ιδιοκτήτη σε επενδυτή.

Η συμφωνία με τους δανειστές είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα, υποστήριξε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, κάνοντας λόγο για σταυροδρόμι: «Ρήξη ή συμφωνία με τους εταίρους; Μόνο μία επιλογή υπάρχει. Αυτή της συμφωνίας, που θα παρέχει ταυτόχρονα προοπτικές για μία μελλοντική ανάπτυξη και έξοδο στις αγορές».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης, υποστήριξε ότι απαιτούνται επενδύσεις ύψους 107 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2012, ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των τελευταίων ετών («κάθε χρόνο καταστρέφεται 5-10% του ΑΕΠ, μέσω της μαζικής αποψίλωσης του παραγωγικού κεφαλαίου της χώρας»), αλλά και να δημιουργηθεί μια υγιής παραγωγική βάση. «Επειδή έχουν καταρρεύσει αρκετοί κλάδοι είναι ευκαιρία οι νέες επενδύσεις να μην είναι συμπληρώματα των παλαιών κλάδων αλλά να στραφούν στη δημιουργία νέων κλάδων προστιθέμενης αξίας».

Ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ, καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, είπε ότι το 2010, «αντί να ξεκινήσει η συζήτηση για το εάν είναι βιώσιμο το χρέος, ξεκινήσαμε από τι δημοσιονομική προσπάθεια πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν και πέτυχαν να αναβληθεί η συζήτηση για να διασωθούν οι τράπεζες τους. Εάν είχε αντιμετωπιστεί τότε η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δεν θα φτάναμε σε δημοσιονομική προσαρμογή 6%.Αυτή ήταν η απαρχή της συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας. Μιας ύφεσης άνευ προηγούμενου, μεγαλύτερης και από αυτής του 1929». Τόνισε, μάλιστα, ότι θα οδηγηθούμε στα ίδια λάθη, αν επιχειρηθεί και τώρα να λυθούν τα ταμειακά προβλήματα, χωρίς να έχει υπάρξει συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους.

«Για να έχουμε ένα σαφέστατο αναπτυξιακό πρόσημο, απαιτούνται αντιμετώπιση του χρέους, διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό», υποστήριξε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, χαρακτηρίζοντας την απομείωση του χρέους κλειδί για τις προοπτικές της χώρας.

«Επιδιώκουμε έναν οδικό χάρτη που στο τέλος του δεν θα έχει ένα νέο μνημόνιο,  αλλά την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος. Και πρόσθεσε : «Με τη νέα συμφωνία, δίνονται στην Κυβέρνηση περισσότεροι βαθμοί ελευθερίας να αντιμετωπίσει την κρίση, εφόσον οι απαιτήσεις για δημοσιονομικά πλεονάσματα είναι μικρότερες. Θα υπάρχουν δημοσιονομικά μέτρα, που θα προστατέψουν τη δημοσιονομική ισορροπία, ο στόχος όμως είναι το συνολικό αναπτυξιακό αποτύπωμα της νέας συμφωνίας να είναι θετικό στην οικονομία. Με τη νέα συμφωνία, αναζητούμε εκείνους τους βαθμούς ελευθερίας, που θα μας επιτρέψουν να διαμορφώσουμε μια αναπτυξιακή πολιτική, η οποία και θα αποτελεί το βασικό πυλώνα του νέου οδικού χάρτη για την πορεία της ελληνικής  οικονομίας. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα σύνολο πολιτικών, που η λιτότητα παίζει τον πρωταρχικό ρόλο».

Τις μεταρρυθμίσεις, που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, υπερασπίστηκε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας : «Επιλέξαμε να συγκρουστούμε με ομάδες συμφερόντων των τριών ή δώδεκα χιλιάδων ατόμων, για να βρουν δουλειά 1,5 εκατομμύριο άνεργοι».

Αναφέρθηκε ακόμα στο φορολογικό πλαίσιο, τονίζοντας ότι δεν έχει κανένα νόημα να γίνονται αλλαγές στο φορολογικό και, με το που αλλάζει μια κυβέρνηση, να το ξηλώνει και να νομοθετεί από την αρχή. «Η χώρα έχει ανάγκη από ένα σταθερό φορολογικό σύστημα για να προσελκύσει επενδύσεις».


Ομιλητές

(Για να δείτε τα βιογραφικά των ομιλητών, πατήστε επάνω στα ονόματα)

  • Prof. Zsolt Darvas, Senior Fellow, Bruegel.
  • Prof. Hasan Iftekhar, Professor of Finance & Corrigan Chair in International Business & Finance, Fordham University’s Schools of Business.
  • Prof. John Kose, Professor of Banking and Finance, New York University Stern School of Business.
  • Prof. Paolo Manasse, Professor of Macroeconomics and International Economic Policy, University of Bologna.
  • κ. Αλέξης Μητρόπουλος,  Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, 2ος Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
  • κ. Κωστής Χατζηδάκης, Έλληνας πολιτικός, δικηγόρος και νυν Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Αθηνών. Πρώην Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
  • Καθ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών, Πάντειο Πανεπιστήμιο Πρώην Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
  • Καθ. Νίκος Χριστοδουλάκης, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Καθ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), Καθηγητής Οικονομικών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Δρ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος, Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας.
  • Καθ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, Συντονιστής, Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Κάτοχος της έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και Πολιτικές, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  • Καθ. Παναγιώτης Πετράκης, Καθηγητής Οικονομικών, Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθυντής του Τομέα Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής.
  • Καθ. Διονύσιος Χιόνης, Καθηγητής Οικονομικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιου Θράκης.


Πρόγραμμα

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015

08:30- 09:00 Εγγραφή

09:00- 09:10 Καλωσόρισμα

Δρ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Καθηγητής Παναγιώτης Λιάργκοβας, Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Καθηγητής Jean Monnet  Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

09:10- 09:40 Καθηγητής Zsolt Darvas, Senior Fellow, Bruegel.

Είναι η ανάπτυξη στο πεπρωμένο της Ελλάδας;

09:40-10:10 Καθηγητής Hasan Iftekhar, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών & Corrigan Chair in International Business & Finance, Fordham University’s Schools of Business.

Διαφοροποίηση και Οικονομία: Ο ρόλος της κυβέρνησης στην ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης.

10:10-11:10 Συζήτηση Πάνελ: Μπορεί να υπάρξει ελληνική ανάπτυξη μετά την κρίση;

Συντονιστής: Καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Director of the International Economics and Development Sector.

Μέλη του Πάνελ:

Καθηγητής Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Επίτιμος Καθηγητής Οικονομικών, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρώην Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Καθηγητής Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ινστιτούτο Οικονομικής και Βιομηχανικής Έρευνας (IOBE).

Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

11:10- 11:40 Καθηγητής John Kose, Καθηγητής Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικών, New York University Stern School of Business.

Κίνδυνος και Εταιρική Διακυβέρνηση.

11:40- 12:10 Καθηγητής Paolo Manasse, Καθηγητής Μακροοικονομίας και Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο της Μπολόνια.

Μαθήματα για την Ευρώπη από την Ελληνική Κρίση.

12:10- 12:30 Διάλειμμα

12:30- 13:30 Συζήτηση σε πάνελ: Ελληνική Οικονομία. Προοπτικές και Προκλήσεις.

Συντονιστής: Καθηγητής Διονύσης Χιόνης, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Μέλη του Πάνελ:

κ. Αλέξης Μητρόπουλος, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, 2ος Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

κ. Κώστας Χατζηδάκης, Βουλευτής Β’ Αθηνών – Νέα Δημοκρατία. Πρώην Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνισμού.

Δρ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

«Ένα Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία»

13:30- 15:30 Ενότητα 1. Η μακροπρόθεσμη προοπτική και τα απαιτούμενα για ανάπτυξη.

Παρουσίαση Εργασιών
Η Ελλάδα σε σταυροδρόμι: Καινοτομία ή όχι? *
Αλέξανδρος Κρητικός

Υπάρχει εύκολος τρόπος εξόδου; Θέματα μετατροπής και οι χρηματοοικονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη. *
David Amiel, Paul-Adrien Hyppolite

Δημογραφικές προκλήσεις για την μακροχρόνια ανάπτυξη στην Ελλάδα.*
Edward Hugh

Qualifying and quantifying the Greek structural reform efforts.*
Allesio Terzi

Δυναμική βιώσιμης ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία. *
Ηλίας Καραγιάννης

Προοπτική ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία. *
Μιχάλης Χαλιάσσος

Το ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης.

Παναγιώτης Πετράκης

Η ελληνική αποσύνδεση της ανάπτυξης: Μία σύνθεση από εμπειρίες μεταξύ της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Προτογαλίας, της Κύπρου και των χωρών της Βαλτικής.
Παντελής Κωστής, Κυριακή Καφκά, Διονύσης Βαλσάμης

Fiscal multipliers and growth in the Greek economy: with an assessment
of the recent fiscal adjustment program.
Σωτήρης Κ. Παπαϊωάννου

15:30- 16:00 Διάλειμμα για φαγητό
16:00- 18:00 Ενότητα 2. Προκλήσεις και ευκαιρίες για την Ελληνική Οικονομία πριν την κρίση.

Παρουσίαση Εργασιών
Οι καθοριστικοί παράγοντες επιχειρηματικών κύκλων στην Ελλάδα:
Εμπειρική Έρευνα (1995-2014).*
Ευθύμιος Τσιώνας, Παναγιώτης Μιχαηλίδης

Εναλλακτικές στρατηγικές για να προσπεραστεί η κρίση.*
Σταύρος Μαυρουδέας

Αναδιαμορφώνοντας κοινωνικές ασφαλιστικές εισφορές: Ανακουφίζοντας τα βάρη του Κράτους και επιστρέφοντας αξία στο Κράτος και την κοινωνία.*
Θωμάς Πουφινάς, Ευφροσύνη Κουσκούνα

Εξωστρέφεια μέσα σε ένα νέο οικονομικό παράδειγμα.*
Γρηγόρης Ζαροτιάδης, Ειρήνη Οζούνη

Ο νόμος του Okun στην Ελλάδα στην μετά-την-κρίση εποχή: Εμπειρική Μελέτη.*
Χρήστος Κάτρης

Τι καθορίζει το επίπεδο των ελληνικών εξαγωγών? Ανάλυση σε μακροοικονομικό επίπεδο.*
Γιώργος Γερονικολάου, Ελευθέριος Σπυρομήτρου, Παναγιώτης Τσίντζος

Οι καθοριστικοί παράγοντες των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων: Μια εμπειρική μελέτη πριν και μετά την κρίση.

Διονύσης Χιόνης, Ιωάννης Πραγγίδης, Παναγιώτης Σχίζας

Ο αντίκτυπος των αξιολογήσεων του κρατικού χρέους στις τραπεζικές αξιολογήσεις και οι χρηματοοικονομικές επιδόσεις του τραπεζικού συστήματος.
Ευάγγελος Δρυμπέτας, Θεμιστοκλής Λαζαρίδης

Πως επηρεάζει η ευέλικτη εργασία την ανεργία; Στοιχεία από την ελληνική αγορά εργασίας.
Κώστας Καραμάνης, Hyz Alina

Προσδιορισμός των οικονομικών επιπτώσεων των θαλάσσιων λιμένων στην εθνική οικονομία.
Δημήτριος Δημητρίου, Γιάννης Μουρμούρης

Για να δείτε το πρόγραμμα σε μορφή PDF, πατήστε εδώ.


Χώρος

Το Οικονομικό Επιμελητήριο ξεκίνησε τις διοργανώσεις του στο ιστορικό Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, το οποίο βρίσκεται στην οδό Σταδίου (Πλατεία Κολοκοτρώνη) στο κέντρο της Αθήνας. Οι μνημειώδεις εγκαταστάσεις του είναι άμεσα συνδεδεμένες με την μοντέρνα πολιτική ιστορία της Ελλάδας, καθώς χτίστηκε το 1858 και φιλοξένησε την Βουλή των Ελλήνων από το 1875 έως το 1935. Αφότου παραχωρήθηκε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος το 1960, το 1962 ξεκίνησε να στεγάζει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο. Θεωρείται ένα από τα αρχιτεκτονικά κοσμήματα της Αθήνας και ιδανικό για διοργανώσεις ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα λόγω της τεράστιας αίθουσας συνεδριάσεων και του κλασσικού ύφους της διακόσμησης.


Φωτογραφίες