Η διάταξη του 26% στο επίκεντρο συνάντησης Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Πρεσβείας Βουλγαρίας

Την ανάγκη για άμεση κατάργηση της διάταξης, που προβλέπει ότι όποια επιχείρηση αγοράσει προϊόντα ή προμηθευτεί καύσιμα ή πρώτες ύλες από μια εταιρεία που βρίσκεται στην Κύπρο, τη Βουλγαρία ή την Ιρλανδία, χώρες στις οποίες ισχύει προνομιακό φορολογικό καθεστώς, έχουν δηλαδή φορολογικό συντελεστή κάτω του 13%, θα πρέπει να καταβάλει φόρο 26% επί της δαπάνης, συζήτησαν ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με τον β. Εμπορικό Ακόλουθο της Βουλγαρίας στην Αθήνα, Ιβάν Τσαλάκοβ.

Ο κύριος Τσαλάκοβ ενημέρωσε τον κ. Κόλλια για το γεγονός ότι λογιστές έχουν ήδη αρχίσει να ζητάνε το φόρο, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για σταθερές συναλλαγές εδώ και χρόνια. Εξέφρασε ακόμα την ανησυχία του σε ό,τι αφορά τη βουλγαρική οικονομία, καθώς – όπως είπε – στην Πρεσβεία της Βουλγαρίας, στην Αθήνα, πολλές επιχειρήσεις – ειδικά από τον τομέα των υπηρεσιών – τηλεφωνούν και εκφράζουν τον προβληματισμό τους και τις σκέψεις τους για μεταφορά της έδρας τους.

Να σημειωθεί ότι οι διμερείς συναλλαγές Ελλάδας – Βουλγαρίας ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου δεν έκρυψε το φόβο του για το γεγονός ότι πιθανότατα να μην υπάρχει έτοιμος μηχανισμός, ώστε ο φόρος να επιστρέφεται αζημίως σε διάστημα τριών μηνών, εφόσον η επιχείρηση αποδείξει στη φορολογική διοίκηση ότι η συναλλαγή είναι πραγματική, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν και άλλα προβλήματα στην αγορά (αφού ήδη η επιχείρηση θα έχει προκαταβάλει ένα τρίμηνο πριν το 26%).