Oι λύσεις για το χρέος στο δρόμο της εξόδου από το μνημόνιο

Τα πιθανά σενάρια επίλυσης του προβλήματος του δημόσιου χρέους, στο δρόμο προς την έξοδο από το μνημόνιο, προτάθηκαν και αναλύθηκαν κατά την εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρώην εκπρόσωπός μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτης Ρουμελιώτης δήλωσε ότι το βασικό ζητούμενο είναι πώς το ΔΝΤ θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος μέχρι τον Ιούνιο του 2016, δεδομένων ότι η ευρωπαϊκή πλευρά αποχωρεί στο τέλος του έτους και πως η απουσία αυτή θα δημιουργήσει ουκ ολίγα προβλήματα, με βάση το καταστατικό και τη λειτουργία του Ταμείου.

Ο κύριος Ρουμελιώτης πρότεινε για τα διμερή δάνεια 50 δισ. και αυτά του EFSF, 140 δισ. ευρώ :

  • Τη μείωση των επιτοκίων κατά 50% από τα σημερινά επίπεδα και τη σταθεροποίησή του, που θα επιφέρει όφελος 4 με 5 δισ. ευρώ το χρόνο,
  • Την υπαγωγή των 25 δισ. ευρώ, που έχουν πάρει οι 4 συστημικές τράπεζες, απευθείας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και να φύγουν από το χρέος της Ελλάδας,
  • Την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, ή
  • Τη νέα διαγραφή του χρέους.

Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Δημήτρης Τσομώκος, τόνισε πως απαιτείται μεταφορά χρηματοοικονομικών πόρων από αναποτελεσματικά τμήματα του δημόσιου τομέα στον ιδιωτικό και πως είναι πολύ σημαντική η διατήρηση του εθνικού χαρακτήρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και του διεθνούς δικτύου του, αφού – όπως είπε – δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει εγχώριο τραπεζικό σύστημα και να αναπτύσσεται.

“Η αποτελεσματική επαναδιαπραγμάτευση επιτάσσει σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, για την αναστροφή της πολιτικής της λιτότητας και – ει δυνατόν – σύμπλευση με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά”, πρόσθεσε ο κύριος Τσομώκος.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δουράκης, αναφέρθηκε στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωζώνης, μέσα στο οποίο λαμβάνονται αποφάσεις και για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι – σε αυτό το περιβάλλον λιτότητας – απαιτείται άμεσα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο κεϋνσιανό οικονομικό μοντέλο, ως λύση για την έξοδο από την κρίση.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, επισήμανε ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε διαρκή πρωτογενή πλεονάσματα – ώστε να εφαρμοστεί η δέσμευση των Ευρωπαίων για μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής – με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Δηλαδή, “όχι με αιματηρή μείωση των δαπανών, εις βάρος και της προοπτικής ανάπτυξης – αφού επιλέξαμε να κόψουμε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων – και της κοινωνικής πολιτικής – με μαχαίρι στην υγεία και στις συντάξεις – για να μην πειράξουμε την ιερή αγελάδα του Δημοσίου, αλλά και με κατακόρυφη αύξηση των φορολογικών βαρών, δημιουργώντας ένα περιβάλλον απόλυτης υπερφορολόγησης, κουρεύοντας περαιτέρω τα διαθέσιμα εισοδήματα, αλλά και την πραγματική αξία των ακινήτων.
Σε διαρκή πρωτογενή πλεονάσματα, πρέπει να φτάσουμε εφαρμόζοντας τις γενναίες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες αναβάλλουμε διαρκώς να εφαρμόσουμε”, δήλωσε ο κύριος Κόλλιας.

Έδωσε, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, ώστε – όπως είπε – “τα δύο μέτρα για το χρέος να είναι η σωστή και αποτελεσματική λύση… αφού η αύξηση του παρονομαστή στη σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα οδηγήσει ταχύτερα στην ελάφρυνση της ελληνικής οικονομίας από το συγκεκριμένο άγος”.