Λύσεις υπάρχουν εναντίον της φοροκλοπής στο Φ.Π.Α. Χαιρετισμός του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνου Κόλλια

Την άμεση προώθηση και εφαρμογή του μέτρου της σύνδεσης των ταμειακών μηχανών όλων των επιχειρήσεων με το Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών ως μία απλή και εφαρμόσιμη λύση για τον περιορισμό της φοροκλοπής στο ΦΠΑ, πρότεινε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Απευθύνοντας χαιρετισμό σε εκδήλωση για την προώθηση της διαδικασίας της “Πράσινης βίβλου για το μέλλον του ΦΠΑ”, ο κύριος Κόλλιας τόνισε, μεταξύ άλλων: “Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της τόνωσης της φορολογικής συνείδησης καταναλωτών και επιχειρηματιών, το πρόβλημα παραμένει.

Και εξακολουθεί να υφίσταται, κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας στη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης του συγκεκριμένου φόρου, πέραν του ύψους του συντελεστή.

Λύσεις υπάρχουν.

Και είναι απλές και εφαρμόσιμες, αν όχι βραχυπρόθεσμα, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Η σύνδεση των ταμειακών μηχανών όλων των επιχειρήσεων με το Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών έχει προταθεί, συζητηθεί και ανακοινωθεί παλαιότερα από την αρμόδια Γενική Γραμματεία, χωρίς, δυστυχώς, να έχει προχωρήσει η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

Πρόκειται για μία κίνηση, που θα έλυνε τα χέρια τόσο των υπόχρεων στην απόδοσή του, όσο και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, και θα περιόριζε σε μεγάλο βαθμό και τη φοροκλοπή, καθώς το Δημόσιο θα είχε τον πλήρη έλεγχο των συναλλαγών όλων.

Επιπλέον, αν συνοδευόταν από τη μείωση του συντελεστή και την εφαρμογή του μοντέλου έσοδα μείον έξοδα για όλους τους φορολογούμενους, εκτιμώ πως τα αποτελέσματα θα ήταν εντυπωσιακά. Αυτή είναι μία πρόταση, την οποία υποστηρίζουμε, αλλά δεν είναι η μόνη.

Ξέρω πως υπάρχουν πολλές, δαιδαλώδεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες, που δυσκολεύουν τη διαχείριση και επιτρέπουν τη δράση επιτηδείων.

Γι΄ αυτό και πρέπει άμεσα να αρχίσει επί της ουσίας η συζήτηση για την απλούστευση στη διαδικασία εφαρμογής του φόρου.

Και, μακάρι, μέχρι το τέλος της ελληνικής προεδρίας, να έχουν προκύψει οι προτάσεις εκείνες, που θα βοηθήσουν όλους τους εμπλεκόμενους”.