Ερώτημα 6

Τι πρέπει να γίνεται ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας;

54 απαντήσεις στο Ερώτημα 6

 1. Ο/Η ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΑΜΠΙΔΗΣ λέει:

  ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ…
  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ(ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ)…
  ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΣΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΜΕΣΩ EMAIL…

  • Ο/Η ΜΠΟΤΖΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

   Παρακολούθηση σεμιναρίων στο γνωστικό μας αντικείμενο που διενεργούνται από ιδιωτικούς, δημόσιους ή συνδικαλιστικούς φορείς συνολικής διάρκειας τουλάχιστον τριάντα (30) ωρών (σε Κ.Β.Σ..- Φ.Π.Α.-Φορολογία Εισοδήματος – Φορολογία Κεφαλαίου – Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα – χρήση προγραμμάτων με την χρήση Η/Υ & Internet κλπ) κατ’ έτος.

 2. Ο/Η ΝΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ λέει:

  ΜΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ,ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ,ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ.
  ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ.

 3. Ο/Η ΚΟΛΙΟΣ ΖΩΗΣ λέει:

  Από όλα τα προηγούμενα γίνεται κατανοητό ότι σε αυτήν την διεκδίκηση οι κανόνες και από τα δυο μέρη πρέπει να τεθούν από την αρχή και να είναι ξεκάθαροι . Πως μας καλούν να μπούμε σε ένα παιγνίδι (και βιάζονται κιόλας ) όπου όλα δείχνουν να είναι εναντίον μας και τίποτε υπέρ μας; Διαρρέουν πολλές πληροφορίες. Ακούσατε εσείς συνάδελφοι έστω από έναν να διαρρέει την πληροφορία ότι πχ οι πιστοποιημένοι λογιστές – φοροτεχνικοί θα έχουν ως πάγια ετήσια αντιμισθία το ποσό των 50.000 ευρώ ως ελάχιστη αμοιβή , αφορολόγητο , το οποίο θα καταβάλλεται στην αρχή κάθε έτους; Εγώ δεν άκουσα τίποτε . Άκουσα όμως για κάτι ποινικά όταν ο λογιστής δεν θα καταδίδει τον πελάτη του ότι έχει απλήρωτο ΦΠΑ , ΦΜΥ κλπ κλπ . Άκουσα κάτι ότι την νήσο …..Μακρόνησο την ξεσκονίζουν και την καθαρίζουν και για καλό και για κακό συνάδελφοι , αρχίστε να ενημερώνεστε λίγο μην τα αφήνετε όλα στην τύχη τους. Ο μη ενημερωμένος συνάδελφος είναι εύκολο θύμα , ο ενημερωμένος τουλάχιστον δεν είναι εύκολος.
  ΖΩΗΣ ΚΟΛΙΟΣ
  6975-903309

 4. Ο/Η Αρβανιτης Βασιλειος λέει:

  Εξετασεις ανα 3-5 χρονια για την διατηρηση της πιστοποιησης απο τον ιδιο τον πιστοποιημενο λογιστη, ωστε να κρινεται η επαρκεια του. Υποβαθμιση της αδειας σε περιπτωση μη επιτευξης βασης στις εξετασεις. Διασταυρωση υποβαλλομενων δηλωσεων με την εκδοση ή μη αποδειξεων και το υψος αυτης(κωδικας δεοντολογιας). POINT SYSTEM πιστοποιημενων λογιστων για λαθη που ανθρωπινως θα γινουν χωρις προφανη σκοπιμοτητα.

 5. Ο/Η ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΤΕΛΗΣ -Λογιστής-Φοροτεχνικός Ελ.Επαγγ.-Μέλος της ΣτΑ του ΟΕΕ λέει:

  Από το Δημοσιοποιημένο (2ο) σχέδιο ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ (12ος 2008) μετά την “αδράνεια” του ΟΕΕ και “ακύρωση στην πράξη” της Επιτροπής που το ίδιο δημιούργησε μετά από απόφαση της ΣτΑ για την ανάγκη δημιουργίας Κ.Δ.

  Άρθρο 11
  Τήρηση του παρόντος κανονισμού – Κυρώσεις.

  Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. , αναγνωρίζοντας την ανάγκη πιστής εφαρμογής του παρόντος κανονισμού από όλα ανεξαιρέτως τα Μέλη του Μητρώου κατόχων Αδείας Λογιστή – Φοροτεχνικού που απασχολούνται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, αποφασίζει την θέσπιση των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων που ορίζονται στις επόμενες παραγράφους.
  Δημιουργείται Πενταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει είτε στην Αθήνα είτε στην Θεσσαλονίκη και το κόστος λειτουργίας της (έξοδα μετακίνησης και διανυκτέρευσης) καλύπτεται από την Π.Ο.Φ.Ε.Ε. στην οποία συμμετέχουν:
  - τρεις (3) εν ενεργεία Λογιστές – Φοροτεχνικοί Μέλη της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. που εκλέγονται από την Γ.Σ. των Αντιπροσώπων ταυτόχρονα με την εκλογή του Δ.Σ. οι οποίοι δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι για άλλη εκλόγιμη θέση στα όργανα της Ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα εκλέγονται και τρεις (3) αναπληρωματικοί. Γίνεται προσπάθεια για την χωροταξική διασπορά του τόπου άσκησης του επαγγέλματος, των υποψηφίων.
  - ένας (1) εκπρόσωπο του Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και
  - ένας (1) εκπρόσωπο του Ο.Ε.Ε. που ορίζεται από την Κεντρική Διοίκηση. Σε περίπτωση που το Ο.Ε.Ε. δεν ορίσει εκπρόσωπό του εντός 15 ημερών από την κοινοποίηση του σχετικού αιτήματος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. το Δ.Σ. ορίζει αυτό το 5ο Μέλος από περιοχή που δεν καλύπτεται από τους ήδη εκλεγέντες.
  - Όλα τα Μέλη του Πειθαρχικού έχουν τουλάχιστον 15ετή προϋπηρεσία σαν Ελεύθεροι Επαγγελματίες ή οποία αποδεικνύεται από την έναρξη εργασιών.
  η οποία δέχεται τις καταγγελίες, εξετάζει την σοβαρότητα των καταγγελιών και της παράβασης του παρόντος κώδικα, μεσολαβεί όπου δεν υπάρχει σοβαρό θέμα προς επίλυση αλλά και ετοιμάζει την εισηγητική έκθεση προς το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας .
  Το Δ.Σ. επιβάλλει τις ποινές που αποφασίζει το Πειθαρχικό Συμβούλιο.
  Οποιοδήποτε μέλος του Μητρώου Λογιστών – Φοροτεχνικών υποχρεούται να καταγγείλει γραπτώς προς το Πρωτοβάθμιο Συνδικαλιστικό του Σωματείο κάθε παραβίαση του παρόντος κανονισμού, που έχει υποπέσει στην αντίληψή του, αναφέροντας ρητά το ονοματεπώνυμο του μέλους ή την επωνυμία του φορέα που υπέπεσε στην παράβαση, καθώς και τα περιελθόντα σε γνώση του αποδεικτικά στοιχεία. Η αναφορά είναι απόρρητη και γνωστοποιείται από το Δ.Σ. του Πρωτοβάθμιου Συνδικαλιστικού Σωματείου μόνο στον καταγγελλόμενο Λογιστή Φοροτεχνικό, ο οποίος και καλείται για παροχή εξηγήσεων πριν αποφασιστεί η τυχόν συνεχεία σε πειθαρχική δίωξή του.

  Το Δ.Σ. της Ένωσης αν συντρέχει παράβαση νόμου ή του παρόντος Κανονισμού και με αιτιολογημένη απόφασή του, παραπέμπει την υπόθεση στα αρμόδια όργανα, παραγγέλλοντας και τις αναγκαίες ενέργειες ή θέτει την υπόθεση στο αρχείο. Στην τελευταία περίπτωση μπορεί να καλέσει τον καταγγέλλοντα να παράσχει σχετικές εξηγήσεις και αν κρίνει ότι η αναφορά ή καταγγελία είναι κακόπιστη, αποφασίζει για τις περαιτέρω ενέργειές του.

  Παραβάσεις του νόμου και του παρόντος κανονισμού από Λογιστές Φοροτεχνικούς εξετάζονται από τα Δ.Σ. των Ενώσεων το οποίο παραπέμπει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο κάθε μέλος που κατά την κρίση του βασιζόμενη στις υπάρχουσες καταγγελίες, μαρτυρίες ή στοιχεία, ευθύνεται ως εκ της θέσης ή των αρμοδιοτήτων του για την διαπιστούμενη ή τη καταγγελλόμενη παράβαση.

  Το Πειθαρχικό Συμβούλιο αφού του ανατεθεί η υπόθεση από το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., την ερευνά και αν διαπιστώσει αποδεδειγμένα την ενοχή του καταγγελλόμενου έχει την δυνατότητα να επιβάλλει τις εξής ποινές:
  α) Την κατάθεση αιτήματος στο Ο.Ε.Ε. ή άλλη αρμόδια αρχή για την οριστική αφαίρεση της Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος.
  β) Την κατάθεση αιτήματος στο Ο.Ε.Ε. ή άλλη αρμόδια αρχή για την προσωρινή αφαίρεση της Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος μέχρις ενός έτους.
  γ) Πρόστιμο μέχρι 3.000,00 €.
  δ) Διαγραφή από Μέλος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και της C.F.E.
  δ) Επίπληξη.

  Επίσης το Πειθαρχικό Συμβούλιο μπορεί να κρίνει ότι ένα μέλος έχει απολέσει το απαιτούμενο ήθος και την αναμφισβήτητη αρετή και να το διαγράψει από το οικείο Μητρώο, εφόσον υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι το μέλος αυτό έχει υποπέσει καθ’ υποτροπή σε σκόπιμες παραβάσεις του παρόντος Κανονισμού και του έχουν επιβληθεί τουλάχιστον 3 ποινές .

  Κατά των αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου εφόσον αυτές δεν απαγγέλλουν ποινή επίπληξης , οπότε είναι ανέκκλητες, επιτρέπεται έφεση ενώπιον του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου κατατιθέμενη στην Γραμματεία των Πειθαρχικών Συμβουλίων του Ο.Ε.Ε. μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες μετά από την κοινοποίηση τους. Δικαίωμα έφεσης κατά της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου έχει ο καταδικασθείς και δύο (2) τουλάχιστον μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου υπογράφοντα από κοινού το σχετικό έγγραφο. Η προθεσμία προς έφεση και η άσκηση της έφεσης έχουν ανασταλτική δύναμη. Κατά τα λοιπά ισχύουν όσα αναφέρονται στο άρθρο 6 του Π.Δ.277/1986

  Άρθρο 12
  Παραγραφή.

  1. Οποιαδήποτε παράβαση του παρόντος Κανονισμού παραγράφεται μετά παρέλευση πενταετίας από τη τέλεσή της. Ως ημερομηνία τέλεσης λαμβάνεται αυτή της έγγραφης καταγγελίας προς το Ο.Ε.Ε. .

  2. Καταγγελία παραβάσεως του παρόντος Κανονισμού για την οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες των αρμόδιων οργάνων μετά παρέλευση ενός (1) έτους από της ημερομηνίας καταθέσεώς της στο πρωτόκολλο, μπορεί να τεθεί στο Αρχείο, με απόφαση του Προέδρου του Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. στην οποία αναφέρεται συγκεκριμένος λόγος ή λόγοι της μη ολοκλήρωσης των ενεργειών.

  ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

  Άρθρο 13
  Ισχύς προηγούμενων Αποφάσεων και Οδηγιών.
  Οι μέχρι τώρα εκδοθείσες αποφάσεις – Νόμοι αναφορικά με τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες ανάληψης και εκτέλεσης των πάσης φύσεως Λογιστικών και Φοροτεχνικών υπηρεσιών, εξακολουθούν να ισχύουν ως κανονιστικές διατάξεις και να εφαρμόζονται υποχρεωτικά από όλους τους Λογιστές Φοροτεχνικούς.

  Άρθρο 14
  Ελάχιστο Όριο Αξιοπρεπούς Διαβίωσης Μελών του Ο.Ε.Ε.
  Ως ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης ορίζεται για τους Ελεύθερους επαγγελματίες οι αμοιβές όπως αυτές προσδιορίζονται στο παράρτημα Ι του παρόντος κανονισμού.

  Άρθρο 15
  Έναρξη εφαρμογής – Δημοσιότητα

  1. Ο παρών Κανονισμός επαγγελματικής δεοντολογίας τίθεται σε εφαρμογή από την ημερομηνία εγκρίσεώς του από την Γ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. ενώ μετά την έγκρισή του θα προωθηθεί με μέριμνα και ευθύνη του Δ.Σ. στο αρμόδιο Υπουργείο για να γίνει νόμος του Κράτους.

  2. O παρών κανονισμός μπορεί να γνωστοποιείται σε κάθε ενδιαφερόμενο ή συναλλασσόμενο με κάτοχο Αδείας Λογιστή – Φοροτεχνικού.

  ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ τον Ιούνιο του 2006 είχε σταλεί στο ΟΕΕ το εξής σχέδιο άρθρων:

  Άρθρο 11
  Τήρηση του παρόντος κανονισμού – Κυρώσεις.

  Η Διοίκηση του Ο.Ε.Ε. , αναγνωρίζοντας την ανάγκη πιστής εφαρμογής

  του παρόντος κανονισμού από όλα ανεξαιρέτως τα Μέλη του Μητρώου κατόχων Αδείας Λογιστή – Φοροτεχνικού, αποφασίζει την τη θέσπιση των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων που ορίζονται στις επόμενες παραγράφους.
  Δημιουργείται Πενταμελής Διαρκής Επιτροπή Κώδικα Δεοντολογίας (Δ.Ε.Κ.Δ.) με δική της γραμματεία, που εδρεύει στην Αθήνα και το κόστος λειτουργίας της (έξοδα μετακίνησης και διανυκτέρευσης) καλύπτεται από το Ο.Ε.Ε. στην οποία συμμετέχουν:
  - τρεις (3) εν ενεργεία Λογιστές – Φοροτεχνικοί μέλη του Ο.Ε.Ε. κάτοχοι Αδείας Α’ τάξης με 15ετή τουλάχιστον προϋπηρεσία που ορίζονται από την Κ.Δ. του Ο.Ε.Ε. λαμβάνοντας υπ’ όψιν την χωροταξική διασπορά του τόπου άσκησης του επαγγέλματος,
  - ένας (1) εκπρόσωπος της Π.Ο.Λ. που είναι και μέλος του Ο.Ε.Ε. και
  - ένας (1) εκπρόσωπος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. που είναι και μέλος του Ο.Ε.Ε. ,
  η οποία δέχεται τις καταγγελίες, εξετάζει την σοβαρότητα των καταγγελιών και της παράβασης του παρόντος κώδικα, μεσολαβεί όπου δεν υπάρχει σοβαρό θέμα προς επίλυση αλλά και ετοιμάζει την εισηγητική έκθεση προς το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ο.Ε.Ε. σε κάθε άλλη περίπτωση.
  Η Κ.Δ. ταυτόχρονα με την συγκρότηση της Επιτροπής αποφασίζει και τον τρόπο κάλυψης των εξόδων λειτουργίας της από τον προϋπολογισμό του Ο.Ε.Ε.
  Ή εναλλακτικά

  Με απόφαση της Κ.Δ. συγκροτείται ιδιαίτερο πενταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο, σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρο 11 του Ν.1100/1980 σε συνδυασμό με το Π.Δ.277/1986 (για την λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων) που θα εξετάζει τις παραβάσεις του παρόντος κανονισμού. Η σύνθεσή του θα αποτελείται αποκλειστικά από Μέλη του Ο.Ε.Ε. κατόχους Αδείας Λογιστή – Φοροτεχνικού Α΄ Τάξης που ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή – Φοροτεχνικού ως υπάλληλοι ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες επί 15 τουλάχιστον έτη. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει Μέλος της Κ.Δ. για να ασκεί καθήκοντα Προέδρου αυτά θα ασκούνται από τον συμπληρώνοντα τα περισσότερη έτη ενεργούς προϋπηρεσίας.
  Με αλλαγή στο Πειθαρχικό θα απαιτηθεί
  τροποποίηση του Ν.1100/80 και του Π.Δ.277/86

  Οποιοδήποτε μέλος του Μητρώου Λογιστών – Φοροτεχνικών υποχρεούται να καταγγείλει γραπτώς προς το Ο.Ε.Ε. κάθε παραβίαση του παρόντος κανονισμού, που έχει υποπέσει στην αντίληψή του, αναφέροντας ρητά το ονοματεπώνυμο του μέλους ή την επωνυμία του φορέα που υπέπεσε στην παράβαση, καθώς και τα περιελθόντα σε γνώση του αποδεικτικά στοιχεία. Η αναφορά είναι απόρρητη και γνωστοποιείται από την Δ.Ε.Κ.Δ. (Ή από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ο.Ε.Ε.) μόνο στον καταγγελλόμενο Λογιστή Φοροτεχνικό, ο οποίος και καλείται για παροχή εξηγήσεων πριν αποφασιστεί η τυχόν συνεχεία σε πειθαρχική δίωξή του.

  Η Δ.Ε.Κ.Δ. αν συντρέχει παράβαση νόμου ή του παρόντος Κανονισμού και με αιτιολογημένη απόφασή του, παραπέμπει την υπόθεση στα αρμόδια όργανα, παραγγέλλοντας και τις αναγκαίες ενέργειες ή θέτει την υπόθεση στο αρχείο. Στην τελευταία περίπτωση μπορεί να καλέσει τον καταγγέλλοντα να παράσχει σχετικές εξηγήσεις και αν κρίνει ότι η αναφορά ή καταγγελία είναι κακόπιστη, αποφασίζει για τις περαιτέρω ενέργειές του.

  Παραβάσεις του νόμου και του παρόντος κανονισμού από Λογιστές Φοροτεχνικούς εξετάζονται από την Δ.Ε.Κ.Δ. το Ο.Ε.Ε., το οποίο παραπέμπει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο κάθε μέλος που κατά την κρίση του βασιζόμενη στις υπάρχουσες καταγγελίες, μαρτυρίες ή στοιχεία, ευθύνεται ως εκ της θέσης ή των αρμοδιοτήτων του για την διαπιστούμενη ή τη καταγγελλόμενη παράβαση.

  Το Πειθαρχικό Συμβούλιο αφού του ανατεθεί η υπόθεση από την Κ.Δ., την ερευνά και αν διαπιστώσει αποδεδειγμένα την ενοχή του καταγγελλόμενου έχει την δυνατότητα να επιβάλλει τις εξής ποινές:
  α) Οριστική αφαίρεση της Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος.
  β) Προσωρινή αφαίρεση μέχρις ενός έτους.
  γ) Πρόστιμο μέχρι 3.000,00 €.
  δ) Επίπληξη.

  Επίσης το Πειθαρχικό Συμβούλιο μπορεί να κρίνει ότι ένα μέλος έχει απωλέσει το απαιτούμενο ήθος και την αναμφισβήτητη αρετή και να το διαγράψει από το οικείο Μητρώο, εφόσον υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία από τα υπάρχοντα στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι το μέλος αυτό έχει υποπέσει καθ’ υποτροπή σε σκόπιμες παραβάσεις του παρόντος Κανονισμού και του έχουν επιβληθεί τουλάχιστον 3 ποινές .

  Κατά των αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου εφόσον αυτές δεν

  απαγγέλλουν ποινή επίπληξης , οπότε είναι ανέκκλητες, επιτρέπεται έφεση ενώπιον του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου κατατιθέμενη στην Γραμματεία των Πειθαρχικών Συμβουλίων του Ο.Ε.Ε. μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες μετά από την κοινοποίηση τους. Δικαίωμα έφεσης κατά της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου έχει ο καταδικασθείς και δύο (2) τουλάχιστον μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου υπογράφοντα από κοινού το σχετικό έγγραφο. Η προθεσμία προς έφεση και η άσκηση της έφεσης έχουν ανασταλτική δύναμη. Κατά τα λοιπά ισχύουν όσα αναφέρονται στο άρθρο 6 του Π.Δ.277/1986

  Άρθρο 12
  Παραγραφή.

  1. Οποιαδήποτε παράβαση του παρόντος Κανονισμού παραγράφεται μετά παρέλευση πενταετίας από τη τέλεσή της. Ως ημερομηνία τέλεσης λαμβάνεται αυτή της έγγραφης καταγγελίας προς το ΟΕΕ.

  2. Καταγγελία παραβάσεως του παρόντος Κανονισμού για την οποία δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες των αρμόδιων οργάνων μετά παρέλευση ενός (1) έτους δύο (2) ετών από της ημερομηνίας καταθέσεώς της στο πρωτόκολλο, μπορεί να τεθεί στο Αρχείο, με απόφαση του Προέδρου του Ο.Ε.Ε., στην οποία αναφέρεται συγκεκριμένος λόγος ή λόγοι της μη ολοκλήρωσης των ενεργειών.

  ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

  Άρθρο 13
  Ισχύς προηγούμενων Αποφάσεων και Οδηγιών.
  1. Οι μέχρι τώρα εκδοθείσες αποφάσεις – Νόμοι και οδηγίες του ΟΕΕ αναφορικά με τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες ανάληψης και εκτέλεσης των πάσης φύσεως Λογιστικών και Φοροτεχνικών υπηρεσιών, εξακολουθούν να ισχύουν ως κανονιστικές διατάξεις και να εφαρμόζονται υποχρεωτικά από όλους τους Λογιστές Φοροτεχνικούς.

  2. Παραβάσεις κανονιστικών ………………………………..

  Άρθρο 14
  Ελάχιστο Όριο Αξιοπρεπούς Διαβίωσης Μελών του Ο.Ε.Ε.
  Ως ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης ορίζεται

  α) για τους μισθωτούς ο μισθός όπως αυτός ορίζεται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με βάση την Εργατική νομοθεσία
  β) για τους Ελεύθερους επαγγελματίες οι αμοιβές όπως αυτές προσδιορίζονται στο παράρτημα Ι του παρόντος κανονισμού.

  Άρθρο 15
  Έναρξη εφαρμογής – Δημοσιότητα

  1. Ο παρών Κανονισμός επαγγελματικής δεοντολογίας τίθεται σε εφαρμογή από την ημερομηνία εγκρίσεώς του από την Σ.τ.Α. ενώ μετά την έγκρισή του θα προωθηθεί με μέριμνα και ευθύνη της Κ.Δ. στο αρμόδιο Υπουργείο για να γίνει νόμος του Κράτους.

  2. O παρών κανονισμός δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μπορεί να γνωστοποιείται σε κάθε ενδιαφερόμενο ή συναλλασσόμενο με κάτοχο Αδείας Λογιστή – Φοροτεχνικού.

  3. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 6. Ο/Η Φωτεινή λέει:

  Απαντώ με ερώτημα: Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την Έννοια της Ποιότητας στην προκειμένη περίπτωση;

  • Ο/Η Αγγελής Αφράτης λέει:

   Η τεχνική επάρκεια και η συμμόρφωση με τον κώδικα δεοντολογίας

 7. Ο/Η ΤΟΠΟΛΙΓΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ λέει:

  ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΩΤΕΡΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΝ ΟΧΙ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΤΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ
  ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥ
  ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙ Η ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΑΜΟΙΒΗ ΟΠΩΣ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΘΑΡΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

 8. Ο/Η Αναστάσιος Φυλακτός λέει:

  κωδικοποίηση της νομοθεσίας.
  Δέσμευση της αρχής ότι πούμε και ότι αποφασίσουμε να μείνει σταθερό για 10 χρόνια.
  Οι φάκελλοι με τις προτάσεις υπάρχουν ανοίξτε και διαβάστε.
  Εδώ και είκοσι χρόνια τα λέμε.

  Επιτέλους κάντε κάτι.

 9. Ο/Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ λέει:

  ΜΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ,ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ,ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ.
  ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

 10. ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Κ ΕΛΕΝΧΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ

 11. Ο/Η ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ λέει:

  Σταθερό φορολογικό καθεστώς. Κατάργηση της πολυνομίας. Θέλεις να κάνεις μια δουλειά σωστά και τις πρισσότερες φορές δεν ξέρεις τι ακριβώς ισχύει, όχι μόνο εσύ αλλά και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
  όνο όταν έρθει η ώρα του ελέγχου τότε απορώ μια ζωή πως γίνεται ξέρουν τι ακριβώς ισχύει.

 12. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ λέει:

  6.Τα κριτήρια από μόνα τους δεν εξασφαλίζουν και την καλή ποιότητα εργασιών, αλλά από κει και πέρα η αγορά θα κρίνει ,όπως συμβαίνει σε όλα τα επαγγέλματα. Όποιος δεν κάνει αυτά που πρέπει, πάει σπίτι του.Επίσης ελέυθερη πρόσβαση σε όλους τους νόμους και ηλεκτρονική τράπεζα με την αιγίδα του ΟΕΕ αλλά σε κάθε περίπτωση να υπάρχει ισότιμη συμμετοχη απο ελεύθερους επαγγελματίες σε οποιαδήποτε επιτροπή-δραστηριότητα του ΟΕΕ,γιατί αυτοί είναι μέσα στην αγορά και την ξέρουν.

 13. Ο/Η Κ.Γ. λέει:

  Το πειθαρχικό δίκαιο είναι πολύ σημαντικό. Όχι μόνο στο τι προβλέπει αλλά και στο ποιος το εφαρμόζει. Αν είναι πολύ αυστηρό και εφαρμόζεται από άσχετους με την πραγματικότητα του επαγγέλματος κινδυνεύει ο λογιστής-φοροτεχνικός να φορτωθεί τη λαμογιά των επιχειρηματιών και την ανεπάρκεια της φορολογικής διοίκησης.

 14. Ο/Η ΑΡΓΥΡΗΣ λέει:

  ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ .ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ,ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΧΑΡΤΟΥΡΑ ΑΛΛΑ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ.ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚ.ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ . ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ.

 15. Ο/Η Ροδακινακης Δ. λέει:

  Επιβραβευω την αποψη του κ.Τοπολιγκα, προηγουμενα !
  Και επιπλεον, τακτικες συναντησεις με τους προισταμενους των ΔΟΥ ,για την απο κοινου συνεργασια.

 16. Ο/Η ΚΑΜΑΡΙΩΤΗ λέει:

  ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΘΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ.ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΔΟΥ-ΙΚΑ-ΟΕΕ-ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.

 17. Ο/Η ΜΠΕΛΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ( Ελεύθερος επαγγελματίας ) λέει:

  ” Δια βίου μάθηση “, πρόσβαση σε πληροφορίες από ηλεκτρονικές διευθύνσεις, σεμινάρια.

  Έλεγχος από τον αρμόδιο φορέα πιστοποίησης ανά τακτά διαστήματα (ΠΟΦΕΕ, ΟΕΕ)

 18. Ο/Η ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΑΚΗΣ λέει:

  ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ, ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ. ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΣΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΑ. ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΑ, ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΕ ΙΣΧΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ . ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΝΙΝΑΡΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ.

 19. Ο/Η ΑΝΔΡΕΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ λέει:

  αν θελει να μαζεψει εσοδα το κρατος, θα μπορουσε να δωσει κινητρα στους λογιστες να γινουν οι εξωτερικοι του συνεργατες σε αυτη την κατευθυνση.

 20. Ο/Η ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ λέει:

  Ξεκάθαρες υποχρεώσεις και απαιτήσεις, – όρια ευθύνης του λογιστή, – υπογραφή, σφραγίδα σε όλα, – ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ , – Στενή επαγγελματική σχέση μεταξύ συναδέλφων, συλλόγων, ομοσπονδείας ,Ο.Ε.Ε. και ακόμη και με τις υπηρεσίες που συναλλασόμαστε.

 21. Ο/Η ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ λέει:

  Συχνός και αυστηρός έλεγχος απο τα ελεκτικά όργανα που θα δημιουργηθούν
  (τοπικοί σύλλογοι, ομοσπονδεία, Ο.Ε.Ε.)
  Συνεχής ακόμη και υποχρεωτική ενημέρωση των πιστοποιημένων λογιστικών γραφείων μέσω υπεύθυνων οργανισμών – φορέων.

 22. Πιστεύω ότι το προσχέδιο που έχει δοθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) (βλέπε παραπάνω στο θέμα του κ Πατέλη ) είναι πολύ καλό και καλύπτει το θέμα στα σχετικά του άρθρα. (βλέπε απάντηση κ Πατέλη)

 23. Ο/Η ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΟΥΡΟΣ λέει:

  Σεμινάρια ……………..και σταθερό Φορολογικό Καθεστώς
  Δεν είναι δυνατόν να ξεκινά μια Φορολογική Χρονιά και να μην ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ την πορεία της και τις αλλαγές που θα σκαρφιστούν οι ΣΟΦΟΙ .
  Σε τελική ανάλυση ΕΜΕΙΣ δεν θα τις εφαρμόσουμε ?????????
  Γιατί δεν εκμεταλλευόμαστε το “σημείο” της εφαρμογής????????

 24. Ο/Η praxis λέει:

  ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΘΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΛΙΓΑΚΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΥΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΟΙ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΙΛΑΜΕ ? ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΑΠΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΚΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΑΣ…ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΛΗΞΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ…ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ? ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΑ ? ΠΙΘΑΝΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ Ο ΕΞΕΤΑΣΤΗΣ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ) ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ? 20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΖΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΜΟΥ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΛΑΒΩ ΟΛΑ..ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΩ ΚΙΟΛΑΣ ? ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΤΙ ΘΑ ΛΕΩ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΜΟΥ ? ΣΥΓΜΩΜΗ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΕΡΘΩ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΩ ΚΑΤΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΟΤΥΧΩ ΘΑ ΜΟΥΝ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΨΑΞΕ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΑΛΛΟ ΛΟΓΙΣΤΗ ? ΑΡΚΕΤΑ ΒΑΡΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ? ΠΟΣΑ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ?

 25. Ο/Η Μπάσδελης Αναστάσιος λέει:

  Διαρκή σεμινάρια επιμόρφωσης και συνεχής ενημέρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την πιστοποίηση του επαγγέλματος.

 26. ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΑΝΟΥΣΙΑ ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ, ΠΟΥ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΚΟΜΠΙΝΑΔΟΡΟΥΣ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.

 27. Ο/Η ΚΩΣΤΑΣ λέει:

  TO ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.ΠΔΧ. ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ.ΕΓΩ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕΒΟΜΟΥΝΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΜΟΥ ΘΑ ΔΗΛΩΝΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ Α.Ε ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ 659 ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΙΣΦΟΡΑ.Ο ΕΞΥΠΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΔΗΛΩΝΕ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΘΩΣ ΤΟΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ.ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ

 28. Ο/Η ΤΟΠΟΛΙΓΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ λέει:

  ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ

 29. Ο/Η ΠΑΠΟΥΤΣΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ λέει:

  ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

 30. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ λέει:

  - Για την «ποιότητα» και την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας, αρμόδια είναι τα όργανα του Ο.Ε.Ε. δηλαδή το πειθαρχικό συμβούλιο, όπου θα καλείται –μετά από αίτημα όσων εμπλέκονται ή αυτεπάγγελτα εκεί όπου απαιτείται – ο συνάδελφος να καταθέσει τις απόψεις του και να επιβάλλονται ανάλογα τα προβλεπόμενα. Στο σημείο αυτό, ανάλογα και με τις παραβάσεις, να έχει δικαίωμα αφ’ ενός το πειθαρχικό και αφ’ ετέρου ο εγκαλούμενος και προσφυγής σε δευτεροβάθμιο όργανο, όπου η απόφαση να είναι τελεσίδικη.

 31. Ο/Η avaxvol λέει:

  ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ(ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ)…
  ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΑΣΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΜΕΣΩ EMAIL…

 32. Ο/Η ΔΑΒΕΛΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ λέει:

  6) Παρακολούθηση σεμιναρίων στο γνωστικό μας αντικείμενο που διενεργούνται από ιδιωτικούς, δημόσιους ή συνδικαλιστικούς φορείς συνολικής διάρκειας τουλάχιστον τριάντα (30) ωρών (σε Κ.Β.Σ..- Φ.Π.Α.-Φορολογία Εισοδήματος – Φορολογία Κεφαλαίου – Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα – χρήση προγραμμάτων με την χρήση Η/Υ & Internet κλπ) κατ’ έτος.
  Και δημιουργία Πειθαρχικού Συμβουλίου για την παρακολούθηση τήρησης του κώδικα Δεοντολογίας .

 33. Θα πρέπει να περιλαμβάνεται κεντρική νομική υποστήριξη. Οι Νόμοι για ολόκληρο το εύρος των εργασιών μας είναι πολλοί και τροποποιούνται συχνά. Αν θέλουμε να υπάρξει βελτίωση υπάρχει ένας και μοναδικός δρόμος. Πρέπει να συμμετέχουμε στο στάδιο της δημιουργίας των. Επειδή είναι αδύνατη η παρακολούθηση τυχόν τροπολογιών που εμπεριέχονται σε άσχετα νομοσχέδια ή στην δημόσια διαβούλευση κρίνω ότι αυτό κεντρικά θα ήταν πιο εύκολο. Μέσω ίσως e-mail θα μπορούσε το νομικό τμήμα να μας υποδεικνύει τις τυχόν αλλαγές και κατόπιν επ΄αυτών να εκφέρουμε την άποψή μας. Θα μπορούσε επίσης κεντρικά το νομικό τμήμα να συλλέγει τις παρατηρήσεις μας σε υπάρχουσα Νομοθεσία με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων προτάσεων αλλαγών σε κάθε αρμόδιο Υπουργείο.

  Ιδιαίτερη σημασία έχει να μην λησμονούμε ότι ασκώντας το επάγγελμα του λογιστή, από το μετερίζι του ο καθένας και με τον τρόπο που το ασκεί, έχει δύο καρέκλες να φροντίσει. Η μια είναι η καρέκλα του λογιστή.
  Η άλλη είναι η καρέκλα του επιχειρηματία.
  Ως επιχειρηματίας με ειδική σχέση?, σύμβαση με το Υπουργείο? θέλω πρόσβαση σε φτηνό λογισμικό ( επέκταση συμφωνίας Αλογοσκούφη – Bill Gates ). Έχετε υπ όψιν σας το κόστος για λογισμικό server;
  Ως επιχειρηματίας θέλω ειδικές προνομιακές ή ακόμα καλύτερα μηδενικές χρεώσεις σε δορυφορικό internet ώστε όχι μόνο να έχω αδιάλειπτη επικοινωνία με το Υπουργείο αλλά να παρέχω καλύτερες υπηρεσίες φροντίζοντας και τους πελάτες αφού άλλωστε αυτό είναι το κοινό μας συμφέρον.
  Ως επιχειρηματίας θέλω βεβαιότητα στην είσπραξη. Δεν με ενδιαφέρει με πιο τρόπο θα γίνεται. Ας υπάρξει κωδικός – κουτάκι σε κάθε έντυπο όπου θα συμπληρώνω την αμοιβή μου και όταν το Ελληνικό δημόσιο τα εισπράξει τότε ας κρατήσει ότι θέλει και ας μου δώσει τα ρέστα. Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορώ ήρεμος στην καρέκλα του λογιστή να επιμορφώνομαι και να ασκώ με πληρότητα τα καθήκοντά μου εφαρμόζοντας την Νομοθεσία. Δεν θέλω να διακινώ χρήματα από οιονδήποτε προς τον οιονδήποτε ακόμα και εάν αυτά αφορούν εμένα. Με αυτό τον τρόπο αφαιρώ το γραφειοκρατικό βάρος από πάνω μου, την παρακράτηση φόρου, την έκδοση αποδείξεων, την διακίνηση χρημάτων κ.ά.
  Ως επιχειρηματίας θέλω ηλεκτρονική κατάθεση του συμφωνητικού που αφορά τις business to business εργασίες μου και με την πρώτη πληρωμή της αμοιβής μέσω του τρόπου της προηγούμενης παραγράφου να τεκμαίρεται πλήρη αποδοχή των όρων από την έτερη επιχείρηση.
  Ως επιχειρηματίας θέλω εξαίρεση από την χρήση φορολογικών μηχανισμών στους πελάτες μου αυτούς που χρησιμοποιούν ή θέλουν να χρησιμοποιήσουν Η/Υ για την έκδοση των παραστατικών τους και οι οποίοι δεν θα έχουν πρόσβαση πουθενά στο λογισμικό παρά μόνο στην έκδοση παραστατικών και θα συνδέονται near real time με τον server του πιστοποιημένου λογιστικού μου γραφείου που τους εξυπηρετεί.

  Ως αυτοαπασχολούμενος επιχειρηματίας – λογιστής θέλω πάγωμα όλων των καταληκτικών ημερομηνιών και υποχρεώσεων για ικανό διάστημα ώστε να μπορώ να χαρώ όταν το επιβάλλουν οι περιστάσεις, να πονέσω όταν συμβεί το ατύχημα και να θρηνήσω όταν χρειαστεί.
  Θέλω να είμαι άνθρωπος.

  Ταλάντζης Κωνσταντίνος
  Λογιστής – Φοροτεχνικός
  Γ΄τάξεως ( εμπειρικός )

 34. Ο/Η Σεριμης Αναστ. λέει:

  αμεση σκληρυνση της στασης των λογιστων σε ολη τη χωρα.Αμεση συσπειρωση των επαγγελματιων συναδερφων

 35. Ο/Η ΚΛΑΓΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ λέει:

  Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μπορεί να επιτευχθεί με δωρεάν πρόσβαση σε τράπεζα φορολογικών και εργατικών πληροφοριών που πιθανόν θα πρέπει να υπάρξει από το Ο.Ε. όπως και με σεμινάρια χαμηλού κόστους ή καλύτερα δωρεάν ώστε να σταματήσει και η βιομηχανία που υπάρχει χρόνια τώρα πίσω από όλα αυτά.
  Σε ότι αφορά την τήρηση του κώδικα δεοντολογίας να υπάρχει πειθαρχικό που θα επιβάλλει και αντίστοιχες ποινές.

 36. Ο/Η Γιάννης Καψαλάκης λέει:

  Για να εξασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών , θα πρέπει να απαιτηθεί η συνεχείς, αποδεδειγμένη αλλά και πραγματική ενημέρωση , η δια βίου μάθηση, η παρακολούθηση των αλλαγών και των νέων εξελίξεων. Όλα αυτά με σεμινάρια ουσίας τα οποία θα διεκπεραιώνονται δωρεάν από τους αρμόδιους φορείς,ή ακόμα και από εταιρείες που διοργανώνουν τέτοιες εκπαιδευτικές συνεδρίες που θα τηρούν ομως τα απαραίτητα κριτήρια οι εισηγητές. θα είναι υπορεωτικά και θα έχουν ένα ελάχιστο αριθμό ωρών ετησίως.
  Για να εξασφαλιστεί η τήρηση του κώδικα δεοντολογίας, υπάρχει ένας μόνο τρόπος: Αυστηρές ποινές αλλά κυρίως Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ !!!

 37. Ο/Η ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

  ΓΙΑ ΤΟ 1 ΕΡΩΤΗΜΑ ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΙΣΤΗ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΨΟΓΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ 3 ΠΑΡΑΓΩΝΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΗ Η ΕΠΙΧ., ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΕΝΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΑΠΟΤ/ΤΟΣ, ΕΝΑΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΩΝ ΔΟΥ, ΤΑΜΕΙΑΚΟΥΣ ΕΛΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧ., ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ. ΕΡΩΤΗΜΑ 2 ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΓΙΩΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ, ΥΠΟΘΕΤΩ ΟΤΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΣΑΦΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ. ΕΡΩΤΗΜΑ 3 ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓ-ΦΟΡΟΤ. ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΧΑΡΤΟΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ, Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ.
  ΕΡΩΤΗΜΑ 4 ΑΠΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ
  ΕΡΩΤΗΜΑ 5 ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΥΠΟΨΗΝ Η ΠΕΙΡΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ 6 ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΕΞΙΔΕΙΚΕΥΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ

 38. Ο/Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ λέει:

  ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΕΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ .

 39. Ο/Η Ε.Φ.Ε.Ε.Θ. λέει:

  1. Παρακολούθηση σεμιναρίων
  2. Τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας
  3. Δημιουργία Πειθαρχικού Συμβουλίου για την παρακολούθηση τήρησης του Κώδικα Δεοντολογίας.

 40. Ο/Η Αναστασία Ι. λέει:

  1.Για να εξασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών πρέπει να
  διενεργούνται δωρεάν σεμινάρια στο γνωστικό μας αντικείμενο αλλά σε
  σταθερό φορολογικό περιβάλλον και όχι μέσα σε αυτό το αλαλούμ.

  2.Πιστή εφαρμογή των κανόνων του κώδικα δεοντολογίας σε ότι αφορά τα
  δικαιώματα των Πελατών και του Δημοσίου και ενεργώντας πάντα μέσα
  στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας.

 41. Ο/Η Θεοδωρόπουλος Κωνσταντίνος, Κεφαλληνός Αντώνιος, Μουτσάτσος Ιωάννης, Νανούρης Ιωάννης, Χάλαρης Αντώνιος λέει:

  ΕΡΩΤΗΜΑ 1ο

  Είναι αναγκαία η πιστοποίηση του Λογιστή Φοροτεχνικού και πως αντιλαμβάνεστε τη σχέση μεταξύ φορολογουμένων (επιχειρήσεων – φυσικών προσώπων), Δ.Ο. Υ. και Πιστοποιημένων Λογιστών – Φοροτεχνικών ;
  ________________________________________

  Προκειμένου να τοποθετηθούμε για την αναγκαιότητα της πιστοποίησης, θα πρέπει να μας γνωστοποιηθούν οι όροι, οι προϋποθέσεις και το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής της.
  Θεωρούμε λοιπό την πιστοποίηση αναγκαία ΜΟΝΟ αν αυτή διαμορφωθεί έτσι ώστε να αποτελέσει ένα θετικό βήμα που θα δώσει στο λογιστή άμεση πρόσβαση στο σύστημα της εφορίας, θα μειώσει τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία φορολογούμενων και λογιστών στις συναλλαγές τους με την εφορία, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα εργατοώρες από τις Δ.Ο.Υ., προκειμένου οι υπάλληλοι των υπηρεσιών να επικεντρωθούν στο πραγματικό έργο τους που πρέπει να είναι ο ουσιαστικό έλεγχος των επιχειρήσεων. Άμεσος σκοπός της πιστοποίησης θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση του επαγγέλματος του Λογιστή – Φοροτεχνικού, το οποίο χρόνια τώρα υποβαθμίζεται συνεχώς, μεταφέροντας τη γραφειοκρατία στη διεκπεραίωση υποθέσεων, από τις Δημόσιες Υπηρεσίες, στα Λογιστικά Γραφεία.
  Σε καμία περίπτωση όμως δε θα πρέπει η πιστοποίηση να «φορτώσει» περισσότερες ευθύνες και υποχρεώσεις τους λογιστές, μετατρέποντάς τους ταυτόχρονα σε ελεγκτές και ελεγχόμενους.

  Οι εργασίες που θα πρέπει να εκτελεί ένας πιστοποιημένος λογιστής θα πρέπει να είναι οι εξής:
  • Να καταχωρούν ΑΜΕΣΑ μια σειρά μεταβολών στο Μητρώο πλην Ενάρξεων και Παύσεων
  • Να εκδίδουν Φορολογικές Ενημερότητες μέσα από το Taxisnet
  • Να υποβάλλουν ηλεκτρονικά ΟΛΕΣ τις δηλώσεις (προσωρινές, εκκαθαριστικές, εμπρόθεσμες, εκπρόθεσμες, τροποποιητικές ή συμπληρωματικές) που σήμερα υποβάλλονται ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα και στις Δ.Ο.Υ. ή αποκλειστικά στις Δ.Ο.Υ. όπως είναι οι δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων ή οι δηλώσεις απόδοσης παρακρατούμενων φόρων, οι δηλώσεις Φ.Μ.Υ. κλπ
  • Να εκτελούν πληρωμές των τακτικών φορολογικών υποχρεώσεων μέσω web banking, όπως Φ.Μ.Υ., φόρος εισοδήματος, Φ.Α.Π., ΕΛΓΑ, φόρος εργολάβων, Φ.Π.Α. κτλ.
  • Να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό αρχείο ώστε να μπορούν να ελέγξουν την νομιμότητα εταιρειών αναφορικά με την υποβολή δηλώσεων Φ.Ε. και Φ.Π.Α. καθώς και αν εμπλέκονται σε υποθέσεις πλαστών – εικονικών με την χρήση του Α.Φ.Μ. του Ν.Π. ή Φ.Π.
  • Να έχουν πρόσβαση – ενημέρωσης – εκτύπωσης σε όλο το φορολογικό αρχείο του Πελάτη τους (μετά από έγγραφη δήλωση – άπαξ – στο Μητρώο)
  • Να επικοινωνούν ηλεκτρονικά ή με fax με το αρμόδιο Τμήμα κάθε Δ.Ο.Υ. για διαβίβαση εγγράφων ή αιτημάτων κάθε πελάτη τους και να λαμβάνουν αυτόματα οι ίδιοι με e¬mail ή fax τον αριθμό πρωτοκόλλου αλλά και την απάντηση στο αίτημα – ερώτημα που υπέβαλλαν.
  • Να εκδίδουν μέσω του αρχείου του TAXIS κάθε είδους βεβαίωση που αιτούνται άλλες υπηρεσίες (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά: τζίρου από την Δνση Συγκοινωνιών)

  ΕΡΩΤΗΜΑ 2ο
  Έχετε γνώμη για το τι ισχύει σε άλλες χώρες για το θεσμό του πιστοποιημένου Λογιστή-Φοροτεχνικού;
  ________________________________________

  Αυτό που συμβαίνει και ισχύει στην Ελλάδα αναφορικά με την πολυνομία, τη γραφειοκρατία και την καθημερινή αλλαγή των νόμων, των εγκυκλίων και των ερμηνευτικών τους, είναι σίγουρο ότι ΔΕΝ συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου, ούτε αυτών της Αφρικής.
  Κατά συνέπεια η ανωτέρω ερώτηση θεωρείται ατυχής, διότι δεν μπορεί να απομονωθεί ένας θεσμός, όπως αυτός του πιστοποιημένου λογιστή, από ένα καλά οργανωμένο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο σαν αυτά του εξωτερικού και να ενταχθεί με τους ίδιους όρους στο δικό μας τρωτό, ανοργάνωτο και με τόσα κενά θεσμικό πλαίσιο (φορολογική, εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία).
  ΕΡΩΤΗΜΑ 3ο
  Ποια κριτήρια, προϋποθέσεις, διαδικασία πιστοποίησης πρέπει να θεσπισθούν και πως πρέπει να γίνει η διαδικασία πιστοποίησης ;
  ________________________________________
  ΚΡΙΤΗΡΙΑ – ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
  1. Η «πιστοποίηση» θα παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα που έχουν Άδεια Λογιστή – Φοροτεχνικού ή Προσωπικές Εταιρίες με Μέλη Φυσικά Πρόσωπα που είναι – ΟΛΑ – κάτοχοι Αδείας Λογιστή – Φοροτεχνικού ή σε Ανώνυμες Εταιρείες που όλα τα Μέλη του Δ.Σ. έχουν – Άδεια Λογιστή – Φοροτεχνικού.
  2. Ύπαρξη ενεργής δήλωσης έναρξης δραστηριότητας στην Δ.Ο.Υ. με κύριο αντικείμενο εργασιών την άσκηση του Επαγγέλματος του Λογιστή – Φοροτεχνικού
  3. Καθαρό Ποινικό Μητρώο (γενικής χρήσης που να έχει σχέση με την άσκηση του Επαγγέλματος) για κάθε φυσικό πρόσωπο, εταίρο, μέτοχο ή υπάλληλο.
  4. Υπεύθυνη Δήλωση από όλους όσους θα δικαιούνται να «πιστοποιηθούν» ότι έλαβαν γνώση του Κώδικα Δεοντολογίας τον οποίο και αποδέχονται ως ισχυρό.
  5. Υπεύθυνη Δήλωση από τον Πιστοποιημένο Λογιστή – Φοροτεχνικό ότι θα γνωρίσει στον επιβλέποντα φορέα κάθε μεταβολή αντικειμένου εργασίας ή τόπου εργασίας συγγενικού του προσώπου (α’ Βαθμού) που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες σύγκρουσης καθηκόντων (Δημόσιος Υπάλληλος σε υπηρεσία του ΥΠ.ΟΙ.Κ.Ο. κλπ).
  Μετά την εξέταση των δικαιολογητικών ταυτόχρονα με την εγγραφή στο Μητρώο και την χορήγηση του σχετικού αριθμού μητρώου (που θα πρέπει να υπάρχει στην σφραγίδα και σε κάθε έγγραφο του Λογιστικού-Φοροτεχνικού Γραφείου) θα χορηγείται και κάποιου είδους ταυτότητα που, θεωρούμε χρήσιμο, θα φέρει κατ’ ελάχιστο την επωνυμία του «πιστοποιημένου» Φοροτεχνικού – Λογιστή ή της Εταιρίας, το Α.Φ.Μ., πιθανόν φωτογραφία και ίσως την Δ.Ο.Υ. στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας έχει την έδρα του. Με την ίδια ταυτότητα θα εφοδιάζονται όλοι οι εταίροι – μέτοχοι καθώς και το νομίμως απασχολούμενο προσωπικό. Βέβαια, το ακριβές περιεχόμενο και ο τύπος θα καθορισθεί από το Υπουργείο Οικονομικών που θα ασκεί και την σχετική εποπτεία. Η διαδικασία έκδοσης και χορήγησης μπορεί να ανατεθεί στο Ο.Ε.Ε. ή σε άλλο Ανεξάρτητο Φορέα μετά από απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών.
  Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την οποιαδήποτε διαδικασία εξετάσεων για τη λήψη της πιστοποίησης. Κάτι τέτοιο θα ακύρωνε εμμέσως τη διαδικασία απόκτησης των πτυχίων και την εργασιακή εμπειρία του κάθε λογιστή – φοροτεχνικού.
  ΕΡΩΤΗΜΑ 4ο
  Πως θεωρείτε ότι πρέπει να γίνεται ο έλεγχος των πιστοποιημένων Λογιστών – Φοροτεχνικών;
  ________________________________________
  Ο έλεγχος των πιστοποιημένων Λογιστών – Φοροτεχνικών θα πρέπει να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πχ. ανά διετία, από τον ίδιο φορέα που θα εγκρίνει την πιστοποίηση, ΧΩΡΙΣ να απαιτούνται περαιτέρω εκ νέου ενέργειες για την ανανέωση της πιστοποίησης από τον Λογιστή – Φοροτεχνικό. Αν δεν απατώνται επί πλέον τυχόν δικαιολογητικά, απλά θα του κοινοποιείται η ανανέωση της πιστοποίησης του.
  ΕΡΩΤΗΜΑ 5ο
  Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ο Κώδικας Δεοντολογίας για τους Πιστοποιημένους Λογιστές – Φοροτεχνικούς ;
  ________________________________________
  Ο κώδικας δεοντολογίας οποιουδήποτε επαγγελματικού κλάδου και πολύ περισσότερο του Λογιστικού, πρέπει να αποτελεί τον κορμό και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του κλάδου. Σε ένα τόσο λοιπόν σοβαρό θέμα, γίνεται αποδεκτή στο μεγαλύτερο μέρος της η πρόταση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., η οποία είναι σαφώς αιτιολογημένη και θα πρέπει να υιοθετηθεί από κάθε συνάδελφο Λογιστή – Φοροτεχνικό, με κάποιες διαφοροποιήσεις στα εξής σημεία:
  1. Άρθρο 2 Να διαγραφεί η παράγραφος: «Να αρνείται και να μην δέχεται να προσφέρει υπηρεσίες, με αμοιβή ή δωρεάν, σε επαγγελματίες, εταιρίες και ιδιώτες αν δεν υπάρχει μεταξύ τους είτε υπαλληλική σχέση με όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία είτε σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών με την έκδοση του προβλεπόμενου στοιχείου του Κ. Β. Σ. και η οποία προϋποθέτει έναρξη εργασιών σε Δ.Ο.Υ.», διότι θα πρέπει κάθε συνάδελφος να έχει το δικαίωμα να παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του όπου αυτός κρίνει απαραίτητο.
  2. Άρθρο 2 Να μην θεωρείται ως ασυμβίβαστη δραστηριότητα «η άσκηση άλλης επιστήμης ή τέχνης ή εμπορίου, μεσιτείας και γενικά υπηρεσίας που δεν έχει σχέση με την άσκηση του επαγγέλματός του»
  3. Άρθρο 5 Σχετικά με το άρθρο 5 περί Ανεξαρτησίας και Αντικειμενικότητας και συγκεκριμένα με την παράγραφος 2, ο Λογιστής είναι υποχρεωμένος να εκτελεί αντικειμενικά τα καθήκοντά του, όμως επειδή είναι συνήθως υπεύθυνος για τη λειτουργία κάποιου λογιστικού γραφείου που συνεργάζεται με περισσότερες από μία επιχειρήσεις, δεν είναι σε καμία περίπτωση δυνατόν να είναι υπεύθυνος για θέματα που δεν μπορεί να παρέμβει, ούτε και να ασκεί έλεγχο, αντικαθιστώντας τους εφοριακούς – ελεγκτές. Επίσης θα πρέπει να διαγραφούν οι παράγραφοι 4ζ, 4η, 4θ και 4ι.
  4. Άρθρο 9 και συγκεκριμένα η περίπτωση γ) της παραγράφου 2, θα πρέπει να διαγραφεί, ώστε να αποφευχθούν οι περιπτώσεις κατάχρησης του μέτρου από κακόβουλες ενέργειες συναδέλφου.

  ΕΡΩΤΗΜΑ 6ο
  Τι πρέπει να γίνεται ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και η τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας ;
  ________________________________________
  Και στο ερώτημα αυτό υιοθετούμε τη γνώμη της Π.Ο.Φ.Ε.Ε., με την σημαντική όμως διαφορά ότι δε θα πρέπει να «επιβληθούν» σεμινάρια σε κανένα συνάδελφο, δεδομένου ότι ο καθένας μας θα πρέπει να φέρει την ευθύνη της επιμόρφωσής του με οποιονδήποτε τρόπο θεωρεί ότι θα βελτιώσει τις γνώσεις του και κατ’ επέκταση το επίπεδο και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι πλήθος συναδέλφων δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια και είναι δύσκολο να μετακινούνται προκειμένου να συμμετέχουν σε σεμινάρια επιμόρφωσης.

  Συναδελφικά,

  Θεοδωρόπουλος Κωνσταντίνος
  Κεφαλληνός Αντώνιος
  Μουτσάτσος Ιωάννης
  Νανούρης Ιωάννης
  Χάλαρης Αντώνιος

 42. Ο/Η ΣΤΑΜΑΤΗΣ Δ. ΣΠΥΡΟΥ λέει:

  ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΩΣ ΑΤΟΜΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΣ ΜΕΤΟΧΩΝ.
  ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 38 ΤΟΥ Ν.2873/2000. ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΣΑΦΕΣ
  ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ .

 43. Ο/Η ΗΛΙΑΣ ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗΣ λέει:

  Η εξασφάλιση ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους.
  Η δωρεάν ή με πολύ μικρό κόστος διαρκής εκπαίδευση των πιστοποιημένων μελών από εξειδικευμένο προσωπικό καθώς και ο σύγχρονος τεχνολογικός και λοιπός εξοπλισμός στις εγκαταστάσεις του πιστοποιημένου λογιστή-φοροτέχνη θα μπορούσε να συμβάλει αρκετά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  Ταυτόχρονα με τα παραπάνω το Ελληνικό Δημόσιο και οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να διασφαλίσουν ταχύτητα και αξιοπιστία στις εφαρμογές που θα χρησιμοποιούνται από τους πιστοποιημένους λογιστές, καθώς επίσης να στελεχώσουν ειδική υπηρεσία από καταρτισμένο προσωπικό, όπου ο πιστοποιημένος λογιστής θα μπορεί να υποβάλει ερωτήματα ηλεκτρονικά λαμβάνοντας αξιόπιστες απαντήσεις μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
  Τέλος πιστεύω ότι η πολιτεία θα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να αναβαθμίσει το προφίλ, το ρόλο και την σοβαρότητα της δουλειάς που διεκπεραιώνει ένας λογιστής. Θα πρέπει να κάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε σταδιακά να περάσει το νέο ρόλο του λογιστή στην κοινωνία και να καλλιεργήσει φορολογική συνείδηση στον Έλληνα φορολογούμενο, ο οποίος όπως όλοι μας γνωρίζουμε δεν είναι φορολογικά συνεπής και το βασικότερο είναι ότι πιστεύει ότι αυτή η πρακτική είναι σωστή.
  Οπότε είναι λογικό ότι ο νέος ρόλος του λογιστή, χωρίς να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα από την πολιτεία, θα τον φέρει σε μεγάλη αντιπαράθεση με τον φορολογούμενο. Έτσι ο πιστοποιημένος λογιστής θα έχει από την μία να σκεφτεί τον κώδικα δεοντολογίας και την προάσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου όμως από την άλλη θα έχει να κάνει με ένα φορολογούμενο που κάπως αλλιώς έχει εκπαιδευτεί όλα αυτά τα χρόνια. Ένα φορολογούμενο ο οποίος, βλέποντας όλες αυτές τις οικονομικές ατασθαλίες και σκάνδαλα που έχουν υποπέσει υψηλόβαθμα στελέχη της ίδιας της πολιτείας οι οποίοι δεν ακολούθησαν κανένα κώδικα δεοντολογίας, δεν γνωρίζει αν ο φόρος που καταβάλει “πιάσει τόπο”, δεν λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του το ρόλο και τις ευθύνες του λογιστή του και αυτό θα δυσχεράνει πάρα πολύ το έργο του πιστοποιημένου λογιστή-φοροτέχνη.

 44. Ο/Η ΤΟΠΟΛΙΓΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ λέει:

  ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ
  (ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΩΝ)

  ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΛΕΣ
  ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ,ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ
  ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ
  (ΕΤΣΙ ΘΑ ΞΕΡΕΙ ΤΟ Υ.Ο. ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ)

 45. Ο/Η Αγγελής Αφράτης λέει:

  Τέσσερα πράγματα πρέπει να γίνουν:
  1. Αρχική εξέταση πιστοποίηση γνώσης του λογιστή στον κώδικα,
  2. Θέσπιση ως μέρος του κώδικα της υποχρεωτικής συνεχούς εκπαίδευσης στο ελάχιστο των 40 ωρών ετησίως (βλέπε εκπαιδευτικά πρότυπα για επαγγελματίες λογιστές του International Accounting Education Standards Board (IAESB) (βλέπε: http://www.ifac.org/Education),
  3. Ποινολόγιο για περιπτώσεις σημαντικών αποκλίσεων (π.χ. χρηματικό πρόστιμο, προσωρινή ανάκληση άδειας και δημοσιότητα της απόφασης, οριστική ανάκληση άδειας και δημοσιότητα της απόφασης)
  4. Έλεγχος εφαρμογής του στη βάση:
  α. δειγματοληπτικών ελέγχων από το ΟΕΕ
  β. ad hoc ελέγχων σε γνωστές (π.χ. δημοσιεύματα) περιπτώσεις αποκλίσεων ή καταγγελίες.

 46. Ο/Η Ανατασιου Γ. λέει:

  ηλεκτρονικη πληρωμη λογιστη και ευθυνη του για οτι κανει.
  Ενσωματωση της αμοιβης του στις υποχρεωσεις του φορολογουμενου.

 47. Ο/Η ΤΟΠΟΛΙΓΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ λέει:

  ηλεκτρονικη πληρωμη λογιστη και ευθυνη του για οτι κανει.
  Ενσωματωση της αμοιβης του στις υποχρεωσεις του φορολογουμενου
  ΚΑΙ ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΤΟ ΟΕΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΤΙΣ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑ ΟΠΩΣ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

 48. Ο/Η ΤΡΙΧΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ λέει:

  Η πιστοποίηση. Η άσκηση του επαγγέλματος να γίνεται μόνο από πιστοποιημένους λογιστές – φοροτεχνικούς, να τηρείται ο κώδικας δεοντολογίας, να ελέγχεται για την ποιότητα της παροχής που προσφέρει και να αναγνωρισθεί, επιτέλους το επάγγελμα του Λογιστή – Φοροτέχνη, διότι ο επιστημονικός μας κλάδος είναι εξίσου σημαντικός με αυτών των δικηγόρων των συμβολαιογράφων και των αρχιτεκτόνων – μηχανικών.

 49. Ο/Η ΜΠΙΤΖΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ λέει:

  Επιβραβευω την αποψη του κ.Τοπολιγκα, προηγουμενα !
  Και επιπλεον, τακτικες συναντησεις με τους προισταμενους των ΔΟΥ ,για την απο κοινου συνεργασια,Και Ροδακινακη Δ